ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Protiv otuđenja „Vršačkih vinograda“

Proces privatizacije je jedan od glavnih uzroka sveopšteg društvenog otuđenja kod nas. U tom procesu otuđenje AD „Vršački vinogradi“ od građana, radnika, akcionara i države je ušlo u završnu fazu.
Građani Vršca, kao ni radnici samog Društva, nisu objektivno i potpuno informisani o stanju u „Vršačkim vinogradima“, niti im je pružena šansa da se više angažuju za dobrobit Društva. Umesto zapošljavanja novih radnika, tj. udvostručavanja broja radnika, kako je predviđeno planom razvoja Društva sastavljenim od strane predsednika sindikata „Nezavisnost“ u preduzeću, dipl. ing. JonaPopova, radnici su otpušteni, a zakupljen je skup i neefikasan kombajn za branje grožđa.

Postojeći radnici, koji su takođe i akcionari „Vršačkih vinograda“, su otpušteni kroz nezakoniti program tehnolološkog viška. Otpušteni su nosioci proizvodnje. Posle proglašenja tehnološkog viška usledio je i nezakoniti prijem novih radnika. Dugogodišnje radnike zamenjuju neiskusni radnici, i oni koji žele samo da se okoriste o „Vršačke vinograde“. Kao neugodni svedoci zloupotreba i branioci interesa „Vršačkih vinograda“ eliminisani su članovi sindikata „Nezavisnost“. Njihova borba protiv zloupotreba i pljačke u „Vršačkim vinogradima“, kao i predloženi plan za spašavanje „Vršačkih vinograda“, nisu naišli na podršku nadležnih institucija. Sindikat „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara „Vršački vinogradi“, kao dokazani borci za ovo Društvo, su u potpunosti ignorisani u prethodnom periodu.

Destruktivne snage po „Vršačke vinograde“ su se pokazale mnogo jačim od onih koje žele da spasu ovo Društvo. Ne samo da nisu ispitane zloupotrebe i pljačka „Vinograda“ iz dosadašnjeg perioda uprkos mnogobrojnim prijavama, već se i dalje tolerišu. Prema nezvaničnim saznanjima troškovi poslovanja „Vršačkih vinograda“ se povećavaju, a krenula je i rasprodaja pokretne imovine. Nemamo saznanja da nadležni organi nadzora i gonjenja prate i ispituju dešavanja u „Vršačkim vinogradima“, kao što to nisu radili ni do sada. Sezona slobodnog uništavanja „Vršačkih vinograda“ se nastavlja.

Prema saopštenju Pokreta socijalista od 10. septembra tekuće godine, zbog neprimenjivanja agrotehničkih mera, rod na delu parcela „Vršačkih vinograda“ ove godine je smanjen, a u mešetarenju „Vršačkim vinogradima“ na razne načine se uključila i lokalna samouprava, pa socijalisti u svom saopštenju sa pravom postavljaju pitanje: ko to „bere“ Vršačke vinograde i za čiji račun?
Ovakvo ponašanje vlasti i uprave Društva vodi gašenju „Vršačkih vinograda“, s obzirom da uprava planira i stečaj Društva nakon okončanja berbe grožđa. Planirani stečaj, o kome se priča još od raskida privatizacije 2009. godine, je jedinstveni destruktivni produkt privatizacijonog procesa kod nas. Radi stečaja preduzeće se planski ruinira poslovno u dužem vremenskom periodu, a izvršioci poslovnog sunovrata se ne pozvaju na odgovornost.

Štetne posledice nestanka „Vršačkih vinograda“ će biti značajne: manji broj zaposlenih, koji je već sada prepolovljen, poskupljenje vina, opadanje njegov kvaliteta i smanjena potrošnja. Turizam će takođe osetiti štetne posledice nestanka „Vršačkih vinograda“.

Nagoveštava se da ima zainteresovanih investitora za AD „Vršački vinogradi“, ali je izvesno da će se oni striktno držati svojih sebičnih uslova, kao i do sada. Žele, bez velikih ulaganja 100% imovine Društva, eliminisanje sindikata, oduzimanje akcija malim akcionarima, otpuštanje „nepodobnih“ radnika… Pod strogim uslovima oni bi ušli sa, navodnim velikim kapitalom, radi povećavanja istog, takođe isključivo u sopstvenu korist.

Što se tiče običnih građana, radnika i malih akcionara, privatizacija je gora od nacionalizacije. Nacionalizacija je izvršena transparentno, putem zakona. U slučaju ovakve „privatizacije“ oduzimanje imovine se vrši prevarnim radnjama, uvođenjem i korišćenjem monopola kontrole i odlučivanja od strane države, odnosno većinskog vlasnika. Radi se o oduzimanju imovine poslovnim ruiniranjem preduzeća, bez mogućnosti suprostavljanja oštećenih.

Potpisnici ovog saopštenja i nadalje ostaju u očekivanju da će nadležni organi početi da rade svoj posao, kako bi bila spečena još veća šteta po „Vršačke vinograde“, radnike akcionare i državu. Od Agencije za privatizaciju i uprave Društva se očekuje da prestanu zloupotrebe, da konačno počne saradnja sa malim akcionarima i sindikatom, a kao najznačajnije da se odustane od pokretanja stečajnog postupka protiv AD „Vršački vinogradi“, od strane države i uprave samog Društva. Od viših organa vlasti se očekuje da vrše efikasnu kontrolu rada i poslovanja „Vinograda“, a od organa gonjenja procesuiranje odgovornih za zloupotrebe i štetu nanetu „Vršačkim vinogradima“. Zloupotrebe položaja i kriminalne aktivnosti su dokazane detaljnim nalazima, obrazloženim i dokumentovanim, sačinjenim od strane Poreske uprave i od strane bivšeg predsednika Nadzornog odbora AD „Vršački vinogradi“, poreskog i finansijskog savetnika Petra Talbića.

Ističemo da svu odgovornost za posrnuće i sadašnje loše stanje u AD „Vršački vinogradi“ snosi država i dosadašnje uprave Društva, da ovlašćeni predstavnici sindikata i malih akcionari nisu ni u jednom trenutku, te ni u jednom obliku nisu uključeni u proces donošenja odluka, da njihovi stavovi nisu uvažavani, te da stoga ne snose nikakvu odgovronost, pa nema osnova da snose negativne posledice ovakvog katastrofalnog, nedomaćinskog ponašanja države i njenih institucija. Stoga će nastaviti borbu za istinu i pravdu, za „Vršačke vinograde“ kao zajedničko dobro svih građana i kao resurs od strateškog značaja za društvo, kao i za ostvarivanje svojih prava u celini.

U Vršcu, 30.09.2015. godine.

PREDSEDNIK GRAĐANSKO-SINDIKALNOG FRONTA VRŠAC  – Jon Popov

PREDSEDNIK UDRUŽENJA AKCIONARA “VRŠAČKI VINOGRADI” – Dorel Mohora

Comments are closed.