ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Sindikati slabi, radnici postali krpe

Miroslava Pudar –

Održan dvodnevni skup o sindikalizmu u Zrenjaninu

Privatizovanoj i deindustrijalizovanoj Srbiji radnici su po-stali krpe, osipanje članstva u sindikatima se nastavilo, a sve je praćeno odsustvom solidamosti građana, čulo se na skupu posvećenom pravima radnika i sindikatima čiji je organizator bio Zrenjaninski socijalni forum. Vodeći sindikalisti kažu da je moguća saradnja među sindikatima, ipak podaci govore da je u javnim preduzećima neverovatno mnogo sindikata – u Železnici Srbije 35, u GSP 26, dok ih u privatnim firmama najčešće nema. Kako onda zastupati prava radnika, pitao je učesnike organizator Branislav Markuš.


Sarađivali smo kod nekih otkaza radnika u Kragujevcu i imali smo rezultat. Radnici su uplašeni i neborbeni, ne samo sindikati. Apatija je u celom druŠtvu – smatra Zoran Stojiljković iz sindikatja “Nezavisnost”.


Željko Veselinović iz “Sloge” kaže da je danas u Srbiji samo 26 odsto radnika u sindikatima, a pre 18 godina članstvo je bilo 70 odsto. Radnici su kukavice, ne bore se za svoja prava. Pogledajte protest u Pošti, da su ih podržah radnici drugih javnih preduzeća i javnost, imali bi veće plate – kaže Veselinović.


Jugoslav Ristić, iz Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, upozorio je da su dalji ciljevi ukidanje zdravstvenog osiguranja, obaranje penzija na 40 odsto prosečne zarade i privatizacija Penzionog fonda. Ubeđen sam da sindikati mogu biti instrument promene ako razumeju šta treba da rade i kako to da sprovedu – naveo je Ristić.


Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije pozvao je građane da ne dozvole privatizađju zdravstva.


Održavanje dvodnevnog skupa o sindikalizmu podržao je Međunarodni Ulof Palme centar.


List „Danas“ od 16.12.2019.

Comments are closed.