ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Ugrožena osnovna ljudska prava – prava na život i pravo na rad

U Vršcu, 05.06.2015. год

OTVORENO PISMO

VLADI REPUBLIKE SRBIJE
Beograd

U svetlu najnovijih informacija o dešavanjima u Akcionarskom društvu “Vršački vinogradi”, mi zaposleni i akcionari pomenutog preduzeća, obraćamo Vam se kao najvišem izvršnom organu vlasti u zemlji.

Pored toga što smo do prvog juna, ove godine, bili u uverenju da nam do kraja oktobra meseca ne preti blokada računa, od strane poverilaca, preinačili ste ranije postignut dogovor i skinuli zaštitu Društva od prinudne naplate.

Tim potezom doveli ste preduzeće pred završni čin i pripremu za stečajni postupak, oko čega nije bilo nikakvih dogovora.

Generalni direktor, zaposleni i akcionari našli su se potpuno zatečeni tom odlukom, pogotovo znajući koliko država, kao većinski vlasnik, i Agencija za privatizaciju kao njen instrument, nisu uradili ništa na sprečavanju devastacije ovog Društva.

Šteta koju zaposleni i akcionari, ishitrenom odlukom vlasti, mogu da pretrpe nije merljiva milionima evra, već i ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava – na život i rad.

Do danas, vlasti u Srbiji nisu preduzele ni jedan korak u očuvanju zajedničke imovine, niti su pokušale da otvore pitanje odgovornosti državnih službenika i bivših vlasnika, iako za to postoji gomila krivičnih prijava i dokaza – da se radilo o zlonamernom, kriminalnom, nesavesnom poslovanju u “Vršačkim vinogradima”.

Svojim indiferentnim odnosom prema problemima firme u kojoj je većinski vlasnik, svesnom zaštitom osoba koje su nanele štetu, pripremom subjekta za najgori scenario i izbegavanjem bilo kakvih obaveza prema manjinskim vlasnicima, država se stavila na stranu organizovanog privrednog kriminala i malog broja ljudi, koji će od svega učinjenog imati isključivo lične koristi.

Tražimo da nas razuverite u gornje navode i sprečite još jednu pljačku i tragediju, koja je na pomolu.

Preispitajte svoje odluke, uradite posao za koji ste plaćeni od poreskih obveznika, pa i nas, izbegnite još jedan spor pred međunarodnim sudom pravde, jer ćete odgovarati i za štetu koju ćete naneti građanima ove države.

Dokažite da je Vaš izbor na najviše funkcije u državi bio opravdan i u interesu većine.

Naše strpljenje i mogućnosti se nalaze na samom kraju, a za eventualne posledice bićete isključivo i lično odgovorni.

PREDSEDNIK SINDIKATA „NEZAVISNOST“
AD „VRŠAČKI VINOGRADI“
Jon Popov

PREDSEDNIK UDRUŽENJA AKCIONARA
“VRŠAČKI VINOGRADI”
Dorel Mohora

Comments are closed.