ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Da li smo baš toliko bogati, da se država Srbija u ovoj besparici, svesno ili nesvesno i dalje odriče pola miliona evra budžetskih para?

VLADI REPUBLIKE SRBIJE, PREMIJERU ALEKSANDRU VUČIĆU

Poštovani,

Obraćam Vam se, po ko zna koji put s nadom da će konačno i vaša kancelarija (kao što je kancelarija kancelarke Angele Merkel 26.08.2014. to i uradila) naći malo vremena i udostojiti građanina ove naše napaćene države Srbije. Mene moju malenkost, Jona Popova, odgovorom.

Kao građanin Evrope i Sveta, a pre svega kao lojalni građanin moje jedine države koju imam i koju neizmerno volim, cenim i poštujem, ovaj put Vam se obraćam u svoje ime i pre svega u ime mojih predaka, gde su generacije i generacije u zadnjih nekoliko vekova njihovog postojanja i življenja, radili stvarali i privređivali na ovim prostorima, radi opšteg dobra svih nas!

Žalosno je kukati kako nema para, kako smo siromašni, a mi imamo 4,8 miliona hektara obradivog zemljišta?! Četiri puta više nego u Holandiji jednoj od najvećih izvoznika hrane u svetu?! Samo se od naše poljoprivrede, uz dobar strateški program može godišnje profitirati i zaraditi na više desetine milijardi evra!!

Zemlja (obradiva) je jedino osnovno sredstvo koji nema svoj limit i koji se bukvalno ne troši, naprotiv što više u nju ulažete, ona vam višestruko vraća?! Proizvodnja biodizela je tek naša velika šansa (prilog).
Potrebno je stoga pod hitno prekinuti rasprodaju domaćih resursa. Mobilisati i organizovati sve Ijudske i prirodne potencijale, staviti ih u funkciju izlaska iz krize i napredka. Manuti se trgovine i konačno se okrenuti tržišnoj privredi i proizvodnji. Kostur strategije razvoja „Vršački vinogradi” a.d. (16.10,2014.) urađena od moje malenkosti koju ste dobili, možete da koristite kao rešenje i za mnoga druga preduzeća sa sličnim problemima, i po istom principu tzv. Sistemom sanacije a ne devastacije!!

Povod mog javnog obraćanja VAMA, kao najodgovornijem čoveku u ovoj državi su pre svega, dešavanja u zadnjih nekoliko meseci koja su se odvijala u „Vršačkim vinogradima”ad!!

Privremeni zastupnik kapitala u našoj kampanji Ivan Lujanović posle mnogih naših silnih dopisa, konačno je 03.03.2015.godine smenjen!! Istovremeno je za novog zastupnika kapitala od strane Agencije za privatizaciju izabrana gospođa Sonja Veselinović Interesantno je što je inicijativa od strane Agencije za privatizaciju prema Ministarstvu privrede za smenu Lujanovića poslata tek 26.02.2015.godine, a da je zadnji put dotični gospodin bio u našoj kompaniji još juna 2014.godine. Da nije tužno bilo bi smešno što smo tek sada svi mi saznali. Nešto neverovatno, a to je da je dotični sada već bivši zastupnik kapitala podneo ostavku još 06.10.2014.godine??! Toliko što se tiče o (ne) odgovornosti naših divnih državnih činovnika, a radi se o kapitalu (zadnja procena) od 29,5 miliona eura!! Što se odgovornosti državnih činovnika na nivou lokalne samouprave tiče, to je tek posebna priča!!
Predsednik SO Vršac (prema njegovim rečima) u dogovoru sa šefovima odborničkih grupa odbio je bez ikakvog objašnjenja da stavlja na dnevni red sednice SO koja je bila 10.03.2015.godine, inicijativu našu (Sindikata „Nezavisnost” i manjinskih akcionara „Vršački vinogradi”) od 20.02.2015. predmet: „Preduzimanje mera za deblokadu uprave AD Vršački vinogradi” (prilog). Na samoj toj sednici odbornik Dejan Maksimović, predložio je proširenje dnevnog reda, da se zadužuju čelni Ijudi lokalne samouprave da razgovaraju sa zaposlenima u „Vršačkim vingradima”a.d. i da se na narednoj sednici SO donese i neki zaključak. Nažalost, verovali ili ne ali je ogroma većina odbornika, bez ikakvog obrazloženja odbila ovaj korektan predlog!! Postavljam sada (bio sam i ja prisutan na toj sednici) samom sebi a i vama suštinsko pitanje: Gde sve ovo vodi?? Da li je opštinski parlament, kako se mnogi od njih hvale i zaklinju, servis građana ili je možda obrnuto??

Ignoristi pre svega, zaposlene u „Vršačkim vinogradima” a.d. koji krvavo zarađuju svoj dinar, kao i 1153 manjinskih akcionara koji brane svojih 28%, (oko 11 miliona evra po našoj proceni), kapitala, je stvarno veoma neodgovorno. Očigledno je da mnogi državni činovnici još nisu svesni šta je to ODGOVORNOST njihova i da će doći vreme (nadam se što pre) kada će svako od njih odgovarati i za ne činjenje!! Kao deklarisani Evropski čovek VI najbolje znate, da u svakoj državi gde postoje institucije sistema pored krivične postoji još i moralna i politička odgovornost. To bi trebali i oni da znaju. Odakle pravo našim političarima, kada je inače ogromna stopa nezaposlenosti i gde je svako novo radno mesto u proizvodnji dragoceno (u ovoj besparici) da zakidaju od budžeta određenu količinu novca?! Zapošljavanjem recimo u narednim danima 346 preko potrebnih proizvodnih radnika-vinogradara, na godišnjem nivou na osnovu sadašnjih parametara, slivalo bi se u budžet državni preko pola miliona evra više novca. Napominjem da je na čelu grada Vršca i dalje čovek koji je recimo 11.04.2013.godine na jednom zvaničnom radnom sastanku sa predstavnicima sindikata i manjinskih akcionara „Vršački vinogradi” (postoji video snimak) izgovorio neverovatnu rečenicu “da njega nije briga za manjinske akcionare” i tako uvredio svih 1153 akcionara??!

Kao vrhunac svih naših tragi-komičnih događaja na ovim prostorima je to, što su čelni Ijudj lokalne samouprave Vršac izabrali 18.12.2014. godine Sašu Vučkovića za člana Radne grupe za ekonomski razvoj opštine Vršac. Ništa spektakularno, međutim ima jedna začkoljca, na ime dotični gospodin bio je vd generalnig direktora u Vršačkim vinogradima a.d. i u vreme kada su kompanijom upravljali najbliži Šarićevi saradnici!! Postoji osnovana sumnja na osnovu materijalnih dokaza Nadzornog odbora društva da su učinjena mnoga krivična dela i u tom vremenskom periodu (2008-2011 god.) i gde je od strane privremenog zastupnika kapitala podneto još 01.11.2011.godine više krivičnih prijava protiv mnogih odgovornih lica, među kojima i Saše Vučkovića. Nadzorni odbor je utvrdio da se naneta šteta meri milionima evra (dokaz dopis Agencije za priatizaciju od 04.10.2011.godine)!! Zbog toga prijave su upućene specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sada daleke 2011.godine gde još nisu procesuirane!! Paradoks “u kakvom svetu mi to živimo”?!
Iz navedenih razloga, u narednom periodu očekujemo svi mi, trezveno ponašanje svih odgovornih činilaca u ovom društvu, te odbijanje svakog koraka i rešenja koje idu na štetu privrede ove zemlje i njenih građana i radnika.

S nadom da će konačno i mediji sa nacionalnom frekfencijom smeti da objave ovo otvoreno pismo VAMA, kao da će i vaša kancelarija ispoštovati građanina i konačno poslati odgovor.

Pozdrav,

Predsednik sindikata „Nezavisnost” „Vršački vinogradi”
Dipl.ing. Jon Popov

Comments are closed.