ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

OPASULJIVANJE- benefit za kamp u Macahumki

 

Pored koncentracionog logora u tadašnjem Petrovgradu, danas Zrenjaninu, postojao je čitav sistem radnih logora u okupiranom Banatu. Jedan od njih je logor Macahumka kod Čoke. U avgustu 1944. godine, na ideju Nade Pajić Župunski, organizovano je i uspešno izvedeno oslobađanje 142 zatvorenika, među kojima su žene, deca i komunisti. Nakon uspostavljanja socijalističke države, na tom mestu gde je nekada stajao objekat u kom su bili zatvorenici, postavljen je spomenik i napravljen memorijalni deo, dok je ostatak Macahumke postao poljoprivredni kombinat.

 

Macahumka | foto: ZSF

 

Godinama unazad, memorijalni deo je gotovo nestao u rastinju, spomenik sa kog je skinuta crvena petokraka je jedva vidljiv, uglavnom samo onima koji znaju gde se nalazio. O Nadi Pajić Župunski snimljen je i film “Nada” u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma podržano od strane Rekonstrukcije ženski fond.

Nakon snimanja filma, odlučeno je da u saradnji više antifašističkih organizacija bude organizovan dvodnevni antifašistički kamp u Macahumki/Čoki gde bi u radnoj akciji očistili memorijal i imali nakon toga program. Kako bi to moglo da se samoorganizuje, neohodno je da se sakupi novac koji će biti usmeren na obezbeđivanje prevoza zainteresovanima, hranu i piće.

U organizovanju kampa učestvuju Volonterski centar Vojvodine, DC Oktobar, Zrenjaninski socijalni forum i druge organizacije koje dele antifašističke vrednosti.

U Zrenjaninu se organizuje drugi benefit, u narednom periodu očekujte kuvanje u Novom Sadu!

Na prvom beneftu u DC Oktobru prikupljeno je 8000 dinara za održavanje kampa. Osim toga, pita kupusara je ultimatvno pobedila krompirušu.

Drugi benefit Opasuljivanje za Macahumku biće organizovan u sredu, 12.4. sa početkom kuvanja u 14 h (za one koji vole da prebiraju pasulj, seckaju šargarepu i krompir), dok za one koji stižu samo na klopu vrata će biti otvorena od 16 h. Benefit se održava u  kancelariji Zrenjaninskog socijalnog foruma na adresi Dr Jovana Cvijića 8a. Biće prikazan film Raonik u produkciji Radničkog video kluba ZSFa nakon čega bi usledila diskusija.

Comments are closed.