ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Prvomajsko opasuljivanje- benefit za ugrožene u požaru u Skrobarskoj ulici

Juče se u Skrobarskoj ulici desila nesreća. U požaru su život izgubili majka i dete. Pored stana koji je u potpunosti izgoreo nalazi se stan našeg sekretara Mićana Bajića. Do njegovog stana nalazi se stan u kom živi njegova majka, Marta Kotarac. Plamen je oštetio krov koji pokriva njihove stanove, kao i stanove drugih ljudi koji su krov nad glavom našli u ovom naselju.

Marta Kotarac je ceo radni vek provela na radnom mestu spremačice u hotelu Vojvodina, gde je zaradila penziju koja nije dovoljna da joj obezbedi dostojanstven život. Dok je radila, dobila je stan od preduzeća u koji se nikada nije uselila zato što je tadašnje rukovodstvo stan preprodalo drugoj osobi. Na ovaj način ona je ostala beskućnica, snalazeći se za smeštaj tokom čitavog svog života kao samohrana majka. Živeći u ovom i drugim neadekvatnim smeštajima, zaradila je nekoliko hroničnih bolesti zbog čega je nedavno i boravila u bolnici.

Kako se radi o osobama koje nemaju stanarska prava u tim stanovima, nisu mogli da osiguraju svoju imovinu i ne mogu da dobiju bilo kakvu pomoć od institucija. Usled ovih tragičnih događaja, organizovaćemo prikupljanje solidarne pomoći za majku našeg druga Mićana. Plan je da se prikupe najosnovnije potrepštine za adaptaciju prostora dok se ne nađe rešenje za Martu u vidu trajnog smeštaja gde će imati struju i vodu.

Kuća koja je uništena u požaru u vreme kada se snimao film Koje su boje tvoje pertlice? 2021.

 

Na ovoj lokaciji i sa ovim ljudima snimljena su dva dokumentarna filma Zrenjaninskog socijalnog foruma- Daj nam sunca i Koje su boje tvoje pertlice? o suvišnim ljudima koji su u restauriranom kapitalizmu, deindustrijalizovanom gradu, ostali bez posla, krova nad glavom i svih drugih prava.

Za Prvi maj, praznik rada, Zrenjaninski socijalni forum organizovaće Opasuljivanje benefit gde ćemo spremati pasulj i makovnjače. Za prikupljen novac kupićemo materijal za adaptaciju Martinog smeštaja. Takođe, ukoliko neko može da donira materijal, može nas kontaktirati putem FB stranice.Datum radne akcije ćemo naknadno objaviti. Na Opasuljivanju će biti organizovan i okrugli sto na temu „Da li moliti ili se buniti?“. Oni koji nisu u prilici da dođu na naš događaj i bliži su Leskovcu, neka podrže protest ispred fabrike Jura.

 

Comments are closed.