ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

SEĆANJA KROZ PITANJA- 21.10.1941- 21.10.2020.

20.10.1944.

Danas je Dan oslobođenja Beograda. NOVJ i Crvena armija oslobodile su glavni grad. Ponosno se  sećamo heroja koji su oslobodili Beograd od  fašistickog nepirjatelja. Beogradska operacija bila je vrlo krvava, a naš antifašistički pokret pod vođstvom Komunističke partije, dao je velike žrtve. U toku borbi za oslobođenje Beograda poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave Beogradske ofanzive.Slava im! Smrt fašizmu-sloboda narodu!

21.10. je Dan sećanja na srpske žrtve stradale u Drugom svetskom ratu. Na taj dan, sećamo se stradalih u Kragujevcu 1941. i krvavu jesen kada je hiljade nevinih žrtava stradalo je od ruke fašistickog neprijatelja. Da se nikad ne ponovi streljanje u Šumaricama, da nikada nikome ne bude prekinut put kao sto je dečaku Draganu Jovanoviću i hiljadama nevinih žrtava svih vera i nacionalnosti.

21.10.2020. od 19h  u kancelariji Zrenjaninskog socijalnog foruma prikazivaće se film Želimira Žilnika- Pre rata (18 min) i kratak film/prilog ZSF-a Ko je kriv? (17 min).

Nakon projekcije održaće se diskusija o važnosti odbrane partizanskog nasleđa, o revizionizmu i narastajućoj desnici.

 

Spomenik Prekinut put, poznatiji kao V3, Šumarice, Kragujevac

Foto: Zrenjaninski socijalni forum, poseta Kragujevcu 2019.

 

Muzej u Šumaricama

Foto: Zrenjaninski socijalni forum, 2019.

 

Comments are closed.