ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

PRVI MAJ- OPASULJIVANJE! PROTESTNA ŠETNJA! PREMIJERA FILMA “PAKAO NA ZEMLJI BANATSKOJ”!

O tome zbog čega radnici i radnice danas nemaju razloga da proslavljaju Prvi maj,  već da ogorčeni krenu u borbu da im se klasni položaj ne urušava dalje, možemo ilustrovati na nekoliko načina- svedočenjima, ličnim iskustvima, novinskim člancima i tako dalje.

Socijalistički period pokazuje da je  drugačiji sistem od današnjeg moguć. Sećanje na taj period treba da posluži i za kritički osvrt, uviđanje protivrečnosti koje su dovele do toga da danas živimo svakodnevnu brutalnost kapitalizma nakon raspada SFRJ. Ne samo da je neophodno kritikovati kapitalistički sistem i na svakom koraku se boriti protiv njega, već se čini da danas postaje veća neophodnost znati kakvo društvo hoćemo i za šta ćemo se mobilisati da se borimo.

Zrenjaninski socijalni forum poziva sve organizacije i pojedince koji žele da se priključe obeležavanju Prvog maja na nekoliko načina:

  1. Gotovo svako mesto u SFRJ imalo je fabrički pogon. Zrenjanin je imao 42 fabrike od kojih su privatizaciju preživele dve. Napravite transparente na kojima ćete istaći broj radnika 1973. godine i broj radnika u fabrici 2023. godine. Fotografišite se ispred fabrika ili mesta gde su fabrike nekada bile sa tim transparentima i pošaljite nam na zsf023@gmail.com ili na naš Facebook profil https://www.facebook.com/zrenjaninskisocijalniforum
  2. Uputite se ka Zrenjaninu gde ćemo organizovati protestnu šetnju sa transparentima (ovim sa kojima ste se fotografisali ili nekim sa drugom porukom)
  3. Pridružite nam se na skupu u našim prostorijama gde ćemo uz pasulj premijerno pogledati film “Pakao na zemlji banatskoj” Darka Špera i imati diskusiju nakon toga.

O tačnoj ruti šetnje, mestu i  vremenu skupa ćemo obavestiti putem sajta i stranice 10 dana pre događaja.

Comments are closed.