ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Zrenjanin ima neispravnu vodu i još goru komunalanu javnu politiku

Neuspešno eksperimentisanje sa reformisanjem komunalnih usluga u Zrenjaninu nije počelo sa skandalom oko izgradnje tzv ”Fabrike vode”. Katastrofalnih promašaja bilo je i ranije.

 

Pod izgovorom da treba pojednostaviti naplaćivanje komunalnih usluga gradska vlast u Zrenjaninu uvela je 2006. godine Sistem objedinjene naplate (SON) pri nekadašnjoj Direkciji za izgradnju i uređenje grada. Kad je Direkcija 2016. ukinuta osnovano je JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ (ZON). Koje je funkcionisalo do kraja januara 2017. U momentu ukidanja SON-a potraživanja za neplaćene komunlane usluge iznosila su više od 500 miliona dinara. Odmah na početku  rada SON-a izbio je skandal jer je beogradski „Infostan” tvrdio da je neovlašćeno preuzet njegov softver. Tokom jednogodišnjeg postojanja ZON-a od potrošača nije naplaćeno  skoro 100 miliona dinara.

 

Objedinjenu napalatu prihvatili su JKP “Vodovod i kanlizacija” (VIK) i JKP “Gradska čistoća” ali ne i JKP”Gradska toplana”. Zbog totalnog neuspeha ovog poduhvata rad dvaju komunalnih preduzeća bio je gotovo paralisan.

Takođe, kažnjeni su oni građani koji su redovno plaćali račune, a dug onih koji nisu izvršili svoje obaveze najverovatnije nikad nije izmiren. Uostalom, potraživanja su i onako zastarela. Od kraja januara 2017. sva javna preduzeća samostalno naplaćuju svoje račune.

 

U Izveštaju o poslovanju VIK-a za 2020 navedeno je da su SON i ZON ovom javnom preduzeću ostali dužni 214.057.433 din. za nenaplaćena potraživanja. Od februara 2017. VIK samostalno fakturiše i naplaćuje svoje račune, ali takođe prilično neuspešno. Na dan 31.12.2020. ukupna potraživanja od građana za isporučenu vodu i odvođenu otpadnu vodu iznosila su 104.437.489. din, a od firmi 114.881.042.din. Dakle, od 2006. do kraja 2020. VIK je imao neplaćenih računa u iznosu čak 433.375.964. din. Radi se o nominalnom iznosu, kada se uračuna inflacija, suma je još veća.

 

Da stvar bude još više tragikomična, likvidacija ZON-a nije završena. U Budžetu Grada Zrenjanina za 2022. za finansiranje ovog neuspelog javnog preduzeća u likvidaciji opredeljeno je 400.000. din.

 

U gotovo celoj Panonskoj niziji voda je lošeg kvaliteta, za to je odgovorna priroda. Ali, Zrenjaninci nemaju ispravnu vodu za piće zbog nesposobnosti i neodgovornosti lokalne, pokrajinske i državne vlasti. Najzad, odgovorni su i građani koji ne pokazuju spremnost da se i sami angažuju kako bi veliki zdravstveni i komunalni problem napokon bio rešen. Prvi korak u tom pravcu mora biti restrukturiranje VIK-a i njegovo osposobljavanje da se bavi delatnošu za koju je osnovano. Pored nenaplećnih potraživanja postoje i brojni drugi problemi u ovom javnom preduzeću, poput prevelikog broja i neodgovarajuće strukture zaposlenih. Samo Služba za informisanje ima osam zaposlenih, kao da je u pitanju neka medijska kuća. Gubici u mreži su veliki, nezvanično smo saznali da oni dostižu i do 30 posto. Naši izvori iz VIK-a navode da se ne radi samo o nestajanju vode zbog starih cevovoda, već da postoji i veliki broj nelegalnih priključaka. Pre nekoliko godina jedan bivši direktor VIK-a sapštio je da neke poznate zrenjaninske firme decenijama nisu plaćale račune za vodu.

 

Promašaji u komunalnoj oblasti u Zrenjaninu imaju političke uzroke.  Primer propale “Fabrike vode” to najbolje pokazuje. Teško je naći drastičniji primer diletantskog pristupa jednom složenom problemu. Nekompetentne lokalne vlasti nisu do sada bile spremne da javnu politiku u ovoj oblasti baziraju na prethodno obavljenim ozbiljnim studijama. Važne odluke su donošene prvenstveno kao bi bili realizovani politički ciljevi i interesi partijskih oligarhija. Potrebe građana oduvek su bile u drugom planu. Da bi nepovoljna sitacija bila promenjena javna komunalna preduzeća moraju biti depolitizovana, a partijski kadrovi bez ikakvih kvalifikacija moraju biti najureni.

 

Dakle, nije samo priroda kriva zbog toga što Zrenjaninci nemaju ispravnu vodu za piće. Kriv je i pokvareni politički sistem koji ne omogućava postojanje kompetentne javne uprave koja bi bila sposobna da rešava komunalne i druge probleme.

Comments are closed.