ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Anketa o gradskom prevozu u Zrenjaninu

Nedavno saopštenje ZSF o problemima vezanim za gradski saobraćaj u Zrenjaninu izazvalo je veliko interesovanje javnosti. Kao što je poznato, ta komunalna delatanost poverena je privatnom preduzeću Net bus. Prema podacima koji su objavljeni na sajtu   https://www.banattrans.rs   autobusi saobraćaju na osam linija:1,3,4,5,6,10,10A,12. Cena karte od 1.oktobra 2021. iznosi 90 dinara. Mesečna radnička karta iznosi 2.500, a mesečna đačka karta 1.500 dinara. Grad izdvaja sredstva iz budžeta za subvencioniranje cene karata za pojedine kategorije stanovništva.

Autobuska stajališta su zapuštena, na njima uglavnom nije istaknut vozni red, a poslednji put su rekonstruisana početkom 2000-tih i deset godina su bila u zakupu zrenjaninske firme “Impel”. Kada je ugovor 2015. istekao, novi nije sklopljen ni sa jednim preduzećem. Posle  ukidanja Direkcije za izgradnju i uređenje grada, stajališta su ostala i bez upravljača. U gradu i prigradskom naselju Mužlja postoji oko stotinak stajališta.

Nismo uspeli da ustanovimo da li je gradska uprava do sada uradila analizu kvaliteta usluga u gradskom saobraćaju. Na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama stiče se utisak da su oni veoma nezadovoljni. Zbog toga smatramo da bi se ovom problematikom trebalo ozbiljnije pozabaviti, kako bi bila pronađena bolja rešenja od postojećih.

Pozivamo sugrađane da nam dostave svoje primedbe i predloge na naš e mail   zsf023info@gmail.com. Na osnovu analize rezultata ankete obratićemo se gradskim vlastima sa zahtevom da se organizuje javna rasprava o gradskom prevozu. Odgovori u anketi mogu da budu i anonimni.

ZSF

Comments are closed.