ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Posle afere sa vodom sledi afera sa javnom rasvetom

Zrenjanin poslednjih godina doživljava pravu agoniju. Gotovo da u gradu ne postoji ni jedna javna delatnost koja funkcioniše na korist građana. Pet godina je trebalo državnim organima da utvrde kako je ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode za piće nezakonit. Od početka je bilo jasno da se radi o jednom šarlatanski zamišljenom projektu čija realizacija je počela samo zbog toga što je iza njega stajala SNS. Juče su uhapšena dva bivša direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ i nema naznaka da će biti i političke odogvornosti. Ceo posao rađen je uz saglasnost Skupštine grada Zrenjanina i Gradskog veća, a nadležni državni organi izdavali su potrebne dozvole i saglasnosti. Po starom običaju kola će se slomiti samo na funkcionerima koji su operativno sprovodili projekat.

U gradu je na pomolu nova afera u vezi sa javnom rasvetom za koju treba da bude izdvojeno čak 390 miliona dinara iz budžeta. Odbornik Igor Ratković izneo je niz dokaza o tome kako je i ova javna nabavka sumnjiva i da će grad ponovo pretrpeti štetu. ( list Zrenjanin od 14.2.2020). Zahtevamo da nadležni organi odmah reaguju i ispitaju da li je i ovog puta bilo nezakonitosti u postupanju gradskih organa. Ukoliko policija i tužilaštvo ponovo budu čekali pet godina šteta će biti nenadoknadiva.


Zrenjaninci više i ne očekuju da će ikad dobiti higijenski ispravnu vodu za piće. Pitanje je da li će JKP „Vodovod i kanalizacija“ u narednom periodu biti u stanju da obezbedi uredno snabdevanje grada čak i vodom čija upotreba za piće i pripremanje hrane je zabranjena. U ovom javnom preduzeću ima skoro tristo zaposlenih, najmanje onih koji su neophodni za njegovo normalno funkcionisanje. Višedecenijska partijska uprava uništila je ceo javni sektor koji više nije u stanju da obavlja poslove zbog kojih postoji.


Zrenjaninski socijalni forum apeluje na Zrenjaninke i Zrenjanince da se više neposredno angažuju u javnom životu. Iskustvo je pokazalo da su stranačke oligarhije koje decenijama vladaju zainteresovane samo za korupciju i da ih ne zanima da rade u intersu građana. Nerešeni problemi vuku se godinama i ništa se ne čini na njihovom rešavanju. Na izborima se povremeno vlast promeni, ali samo da bi posle loše došla još gora. Politički sistem ne može da bude demokratski bez aktvinog učestvovanja građana koji se moraju bolje organizovati da bi zaštitili svoje interese.


Zrenjaninski socijalni forum, 14.02.2020

Comments are closed.