ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Zašto se dopunjava Zakon o komunalnim delatnostima

Prema važećem Zakonu snabdevanje vodom za piće, (što obuhvata zahvatanje prečišćavanje, preradu i isporuku vode vodovodnom mrežom) kao i gradski i prigradski javni prevoz trolejbusima i tramvajima, mogu obavljati isključivo javna preduzeća koja osniva jedinica lokalne samouprave, ili društvo kapitala čiji je jedini vlasnik javno preduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, kao i zavisno društvo čiji je jedini vlasnik to društvo kapitala.

Prema predlogu za dopunu Zakona, koji je usvojila Vlada na sednici od 16.novembra ove godine, navedena pravna lica mogu, uz saglasnost osnivača, da ugovore sa drugim pravnim licem obavljanje pojedinih poslova iz okvira komunalne delatnosti vodosnabdevanja i tramvajskog i tolejbuskog gradskog prevoza.

Kada ovaj predlog bude prihvaćen, sve komunalne delatnosti moći će da obavljaju i private firme, poslednja ograničenja koja su postojala biće uklonjena, a ova oblast biće komercijalizovana. Tako će neoliberlani model u oblsti javnih servisa biti u potpunosti primenjen.

Omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, voda za piće postaće roba, kao i svaka druga, ona će izgubiti status javnog dobra. Procenjuje se da samo u Vojvodini oko 650.000 ljudi nema ispravnu vodu za piće u javnim vodovodima. Dopuna Zakona otvara veliko tržište za strane firme koje će dobiti monopolski položaj u delatnosti koja donosi velike profite.

Poznato je da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog toga što ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijnskoj ispravnosti vode, najveći problem je koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.

Posle smene vlasti, 2012 vladajuća koalicija u Zrenjaninu, koju čine SNS, SPS i SVM, odlučila je da problem reši tako što će posao prečišćavanja vode poveriti privatnim firmama, što je, po tada važećim propisima bilo očogledno nezakonito. Ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sklopljen je 12.2.2015. sa “konzorcijumom“ koji su činili: Gruppo ZILIO S.P.A. ogranak u Beogradu, Gruppo ZILIO d.o.o. iz Novog Sada, i Synertech, d.o.o. iz Beograda. Posle dužeg odlaganja, postrojenje je izgrađeno, neki državni organi izdali su odgovarajuće dozvole, ali drugi nisu, tako da “fabrika vode” nije mogla da otpočne sa radom.

Dopunom Zakona naknadno će biti legalizovan traljavo urađen posao u Zrenjaninu. Zahvaljujući tome, zrenjaninci će možda dobiti ispravnu vodu za piće, što još nije izvesno, jer se pouzdano ne zna da li izgrađeni prečistač odgovara potrebama grada od 70.000 stanovnika i da li je u stanju da prečsiti vodu tako da njen kvalitet odgovara Pravilniku.

Zrenjaninski socijalni forum
U Zrenjaninu, 4.12.2018

Comments are closed.