ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Kako rešiti problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu

Tribna Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi Kako rešiti problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu biće održana u ponedeljak, 13. novembra u Maloj Sali Kulturnog centra. Početak je u 19 sati.

Uvodna izlaganja održače Živojim Đurin, biolog i bivši šef laboratorije Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF.
Poziv za učestvovanje na tribini upućen je i nadležnim u JKP Vodovod i kanalizacija.

Pre početka rasprave biće prikazan dokumentarni film Zrenjaninski rašomon koji je proizveo Radnički video klub Zrenjanisnkog socijalnog foruma, a film je posvećen problemu pijaće vode u Zrenjaninu.

Radikalna privatizacija i deregualcija, potiskivanje države i favorzovanje tržišta predstavljaju središnje tačke neoliberalnog koncepta ekonomske politike. Prema ovoj doktrini, sve ljudske aktivnosti treba da budu valorizovane na tržištu, sva dobra moraju imati robnu formu čija vrednost se izražava cenom u novcu. Platežna sposobnost je kriterijum na osnovu koga se ocenjuje da li neko može da ima pristup čak i onim dobrima koja su neophodna za održavanje života.

Od ovakvog pristupa nije pošteđena ni voda. Voda je specifično dobro, od ključnog značaja za opstanak ljudi i drugog živog sveta, poput vazduha i sunčeve svetlosti. Ukoliko se snabdevanje stanovništva vodom privatizuje, to znači da  glavni izvor života kontroliše neka privatna korporacija čiji je jedini cilj  maksimalizacija profita. Komodifikacija vode znači da je ona dostupna samo onima koji imaju sposobnost da plate. Siromašni i marginalizovani ostaju bez pristupa vodi, privatni vlasnici tako stiču moć nad biološkim opstankom velikog broja ljudi.

Već deset godina voda iz javnog vodovoda u Zrenjaninu je zabranjena za piće i pripremanje hrane. Lokalne vlasti tvrde da će problem uskoro biti rešen,ali ne najavljuju tačno kada. Prema dostupnim informacijama, jedna privatna firma vršiće prečišćavanje vode u svojim postrojenjima, a potom će kroz distribucionu mrežu JKP Vodovod i kanalizacija biti isporučivana potrošačima.
 
Do sada je u gradu bilo više inicijativa građana koje su se bavile ovim problemom, ali trenutno nema javne rasprave o snabdevanju stanovništva Zrenjanina vodom za piće. Tribina ZSF ima za cilj da obnovi diskusiju o ovoj temi, kako bi ceo poduhvat bio transparentniji I kako bi građani bili uključeni u rešavanje najvažnijeg komunalnog problema u gradu.

Comments are closed.