ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Da li će Zrenjaninci konačno dobiti ispravnu vodu za piće, ili je na pomolu nova prevara

Imovinu “Fabrike vode” u Zrenjaninu kupilo je preduzeće “Panonnian water”. Iza njega stoji firma “Metito”  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je istakao da je lokalna samouprava zadovoljna što se pojavio kupac koji je preuzeo “Fabriku vode”. U suprotnom, dodao je on, postojeće postrojenje za preradu vode bi verovatno vremenom postalo neupotrebljivo.

https://www.zrenjaninski.com/grad/gradonacelnik-zrenjanina-se-oglasio-povodom-prodaje-fabrike-vode/

Budući da Grad Zrenjanin nije vlasnik postrojenja, nejasano je zbog čega je gradonačelnik zabrinut zbog toga što bi oprema mogla da zastari. Njegova izjava nagoveštava da gradska vlast i dalje insisitra na tome da se problem pijaće vode u Zrenjaninu reši u formi privatno-javnog partnerstva. Gradski čelnici najavljuju da su pronašli kredibilnu kompaniju koja je sposobna da višedecenijski problem reši. Isto su tvrdili i 2015. kada je doneta odluka da se taj posao protivzakonito poveri jednom privatnom “konzorcijumu” koji su činile tri mikrofirme.

Kompaniji “Metito Utilities Limited”  novembra 2020. godine dodeljen je posao prečišćavanja otpadnih voda u Zrenjaninu. Odluka o njenom angažovanju doneta je od strane centralne vlasti, na osnovu sporazuma o saradnji Srbije i UAE potpisanog 17. februara 2013. u Abu Dabiju. Vrednost investicije je 30 miliona evra. “Metito” će finansirati izgradnju i upravljati postrojenjem 25 godina. Obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već one podrazumevaju ustupanje zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Pre donošenja odluke o ovom privatno-javnom partnerstvu nije održana javna niti stručna rasprava, niti je bio raspisan konkurs na kome bi mogle da učestvuju i druge firme.

Gradska vlast u Zrenjaninu nastavlja sa starim načinom rešavanja komunalnih problema, koji su se pokazali kao katastrofalni. Problem nije samo nesposobnost  gradskih čelnika, već i notorna činjenica da se najvažnije lokalne odluke donose izvan Zrenjanina.

Zbog apsolutne dominacije SNS u našem političkom sistemu, u Srbiji je faktički suspendovana lokalna samouprava.. Vladajuća stranka kontroliše ne samo državu, već sve nivoe vlasti. Budući da je SNS pod upravom jednog čoveka, Aleksandra Vučića, poništene su prednosti koje sistem decentralizacije ima u odnosu na upravljanje iz jednog središta. Komunalna problematika razlikuje se od jedne sredine do druge i zbog toga nije moguća primena univerzalnih rešenja. Kreativnost u institucionalnim aranžmanima i adekvatno rešavanje problema mogući su samo ukoliko postoji razvijen sistem demokratske lokalne samouprave.

Država je, dakle, odlučila o tome kako jedan lokalni problem u Zrenjaninu, prečišćavanje otpadnih voda, treba da bude rešen. U slučajevima kada bi centralna vlast morala da reaguje, ona je pasivna. Dve trećine stanovnika Vojvodine nemaju ispravnu vodu za piće. Rešavanje tog problema prevazilazi kapacitete  lokalnih samouprava, ali država, pa čak i pokrajina, se njim ne bave. Izgradnja metroa u Beogradu koštaće 4,4  milijarde evra i finasiranjeće se iz državnog budžeta.Stručnjaci procenjuju da je za obezbeđivanje ispravne pijaće vode u Vojvodini potrebno utrošiti 1,2 milijarde evra. Zašto se i taj veliki zdravstveni problem ne rešava angažovanjem budžetskih sredstava?

Očigledno je da Republika Srbija neopravdano različito postupa kada su u pitanju potrebe Beograda i žitelja Vojvodine. U pravu se takva praksa označava kao diskriminacija.

Comments are closed.