ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

ZAGREJ SE ŠETAJUĆI…

Centar za zaštitu potrošača “Begej” poziva sve “drage komšije” da u četvrtak 15. Decembra 2016. godine, sa početkom u 14 časova, dođu ispred Skupštine grada Zrenjanina, gde će se održati PROTEST nezadovoljnih građana.

Trenutno najveći problem građani imaju sa JKP “GRADSKA TOPLANA” tj. sa metodologijom obračuna i visinom računa za centralno grejanje.

Pre više od 6 meseci Centar za zaštitu potrošača predao je prvi dopis nadležnima u Skupštini grada, u jednom pravno formulisanom dokumentu, gde smo naveli nelogičnost nekih odluka vezanih za snabdevanje toplotnom energijom preko daljinskog grejanja i, po nama, odlukama duboko suprotnim zakonima R. Srbije pa čak i Ustavu R. Srbije.

Prvi zahtev smo protokolisali još 30. Maja ove godine i na njega NIJE BILO nikakvog odgovora što je nedopustivo! Od tada do danas, problem su samo rasli, a oktobarskim i novembarskim računima problem su kulminirali. U gradu je centralno grejanje glavna tema u svim razgovorima, na slavama, rođendanima…
Cena je previsoka za sve građane a postoje primeri gde je i takva cena udvostručena.
Smatramo da zaslužujemo objašnjenje a njega NEMA!
Tim dopismo od maja ove godine ukazali smo na nemogućnost isključenja sa daljinskog grejanja, tj. mogućnost postoji ali to je gotovo nemoguća misija. Dakle, građani nemaju PRAVO NA IZBOR kako se grejati za svoj novac. Ako i uspete (nekim čudom) da se isključite, morate i dalje da plaćate fiksni deo iako grejanje ne koristite.
Neshvatljivo je da svaki potrošač kada zaključuje ugovor sa toplanom, to radi sam za sebe, a ako bi da taj ugovor raskine, u taj postupak se uvodi treće lice, jer se potrošač uslovljava potpisima SVIH stanara njegove zgrade.
Takve odluke Skupštine koja je osnivač toplane dovele su do toga da u mnogim zgradama gde se prešlo na drugačiji obračun naplate (tzv. po utrošku) veliki broj stanara ima nula potrošenih impulsa, odnosno ne greju se preko toplane ali moraju da plaćaju nekoliko hiljada dinara svakog meseca u godini (plus nekoliko hiljada za očitavanje podataka sa delitelja toplote). Ovakvo stanje je nenormalno!

Na ovo smo ukazali i direktoru toplane ali on nema problem sa tim, što je samo po sebi skandalozno. Sa druge strane, u zgradama gde svi imaju delitelje toplote, oni koji se greju imaju enormno visoke račune, jer im se računa udeo u ukupnoj potošnji, a naplaćuje po isporučenoj energiji koja stiže do podstanice. Tako u nekim zgradama (npr. Brigadira Ristića 16-22) imamo račune za oktobar od 12.000 dinara za stan od 60m2, a za novembar i od skoro 20.000 dinara. Kada to uporedimo sa računima onih koji nemaju delitelje (ako ih nema niko u zgradi) ispada da stanari pomenutih ulaza “štede” tako što plaćaju dva do tri puta više, a pri tome se pošteno ni ne zagreju.
Posebno je važno, što u pomenutim ulazima nema ni tehničke ispravnosti sekundarnog sistema grejanja, jer se, i po mišljenju toplane, u samoj izgradnji odstupilo od projektnog rešenja, nedostaju neki ventili, promer cevi je nedovoljan, broj grejnih tela prepolovljen, a računi nekoliko puta viši u odnosu na redovne.
Toplana nije zainteresovana da ovaj problem reši i sigurno je da će stanari pokrenuti i sudski postupak.

Sledeći problem je pritisak na stanare koji nemaju ugrađene delitelje da ih i oni ugrade. To se radi preko korektivnog koeficijenta. Koristeći tu metodologiju, ispada da stan od 50m2, ako nema delitelje, a ostali imaju, plaća grejanje kao da je stan od 120m2. Opravdanje za ovakve koeficijente ne možemo pronaći ni u jednom zakonu ili podzakonskom aktu ali je Skupština Zrenjanina usvojila ovu metodologiju i dok je ona ne promeni, što smo takođe izričito zahtevali, stanari koji neće da “štede” plaćaće račune pomnožene sa korektivnim koeficijentom. Ovo je takođe nedopustivo ali i pokazatelj da ljudi shvataju da “štednja” sa prevarom od delitelja toplote dovodi do još većih računa. Ostavili su izbor građanima da li da plaćaju duplo ili da plaćaju duplo.

Problema ima na pretek, a nadležni ne pokazuju ni najmanju nameru da ovo stanje reše. Zato ovaj skup u četvrtak, a za njim, sve dok se nešto ne promeni, i skupovi i akcije građana svake naredne nedelje!

Posebnu zabrinutost svih potrošača izaziva odluka Skupštine grada da se krene u postupak javno privatnog partnerstva na nejasan i netransparentan način.

Svi treba da znaju da je JP vlasništvo građana, a ne vlastodržaca i da oni otuđuju NAŠU a ne svoju imovinu!

Zbog svega navedenog, ali i još sijaset problema, pozivamo SVE GRAĐANE Zrenjanina da se ZAGREJU ŠETAJUĆI zajedno sa nama.

Četvrtak, 15. Decembar 2016. godine, 14h ispred zgrade Skupštine u Zrenjaninu. Čekamo Vas!

Kaže se u saopštenju – CZP “Begej” Zrenjanin.

Comments are closed.