ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Protest radnika pošte vred Vladom Srbije za veće plate i bolje uslove rada

 

Sindikat radnika pošte „Sloga“ zakazao je za sredu, 06.oktobra 2021. godine sa početkom u 14h veliki protest, ispred Vlade Republike Srbije, ul. Nemanjina 11.

Protest će se održati zbog lošeg materijalnog položaja i radno pravnog statusa radnika zaposlenih u Pošta Srbije.

U dopisu upućenom JP Pošta Srbije sindikat ističe da su im zarade u 2021. godini dodatno obezvređene smanjenjem cene rada i inflacijom za oko 6 odsto na mesečnom nivou u odnosu na zaradu iz decembra 2020. godine.

„Zarade za oko 11.000 zaposlenih kreću se oko 44.000 dinara što je nedovoljno za osnovne životne potrebe svakog čoveka. S druge strane, prihodi su uvećani a rashodi smanjeni. Ipak, iako Pošta Srbije ostvaruje dobit radnici od toga nemaju ništa, iako su oni najzaslužniji za taj uspeh. Mnogi od njih se ucenjuju članstvom u SNS, prikupljanjem kapilarnih glasova, obaveznom vakcinacijom“.

Zbog svega navedenog, nezadovoljni radnici zahtevaju uvećanje zarade za 30 odsto, isplatu solidarne pomoći u skladu sa kolektivnim ugovorom i da se svi zaposleni na privremeno povremenim poslovima (PPP) nakon 120 dana prime u stalni radni odnos, a oni koji već rade u tom statusu po više godina odmah prebace u stalni radni odnos.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje koji su spremni na solidarnost da se u zakazano vreme priključe radnicima Pošta Srbije ispred Vlade u protestu za dostojanstven položaj radnika.

Informativna služba

 

Preuzeto sa http://sloga.org.rs/

Comments are closed.