ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Diži minimalac- pismo premijerki

ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

 

Vlada Republike Srbije

Nemanjina 11

11000 Beograd

kontakt@gov.rs

predsednikvlade@gov.rs

 

 

Poštovana predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić,

 

Pišem Vam u vezi sa predstojećim pregovorima o visini minimalne zarade za 2022. godinu koji će se odvijati u okviru Socijalno-ekonomskog saveta uz zahtev da podržite sindikate i, pre svega, radnike i radnice i stanete uz zahtev da se minimalna zarada podigne barem do nivoa minimalne potrošačke korpe koja je u aprilu ove godine iznosila 39.000 dinara.

 

Zakon o radu nalaže da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi naročito od “egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe”. Međutim, kao što već znate, minimalna zarada je ove godine bila daleko ispod nivoa minimalne potrošačke korpe. Minimalna zarada se trenutno nalazi ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu i sramni je pokazatelj srozavanja životnog standarda većine stanovništva Srbije.

 

Minimalna zarada, iako bi trebalo da predstavlja izuzetak koji se sme isplaćivati najviše šest meseci i to u situacijama kad poslodavac otežano posluje, postala je realnost za više od 350.000 zaposlenih. Takođe, veliki broj ljudi prima zaradu koja je tek nešto viša od ove granice o čemu nam govore zvanični statistički pokazatelji.

 

Zato je povećanje minimalne zarade u cilju dostizanja nivoa zarada koji bi zaposlenima omogućio da žive od svog rada prvi korak stvarnog ekonomskog razvoja koji bi u prvi plan stavljao dostojanstven život radnica i radnika i socijalnu održivost i omogućio stvarni društveni razvoj Republike Srbije u celini.

 

Podsećanja radi, socijalni akteri u okviru Socijalno-ekonomskog saveta su ranije postigli dogovor da će minimalac biti izjednačen sa minimalnom potrošačkom korpom, što se još uvek nije dogodilo.

 

Zbog toga tražim od Vas i Vlade Republike Srbije da podržite zahtev sindikata za podizanjem minimalne zarade u 2022. godini barem do nivoa minimalne potrošačke korpe, a da u narednim godinama podržite sukcesivno povećnje minimalne cene rada do dostizanja nivoa plate za život koja bi omogućila dostojanstven život radnicama i radnicima.

 

S poštovanjem,

 

Branislav Markuš,

Predsednik Udruženja građana Zrenjaniski socijalni forum – Zrenjanin

Comments are closed.