ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Kome pripada sindikalno organizovanje?

U Nišu je krajem decembra održan završni radni sastanak u projektu „Solidarnost je ključna reč“ u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma podržano od Ulof Palme centra.

Radnom sastanku su prisustvovali pojedinci koji dolaze iz različitih udruženja i organizacija a kojima je zajedničko to što uočavaju probleme u radu sindikata, sindikalnom organizovanju i ograničavajućim delovanjem današnjih sindikata za bolji položaj radnika.

 

Foto: ZSF

Subverzija dolazi iz finansijske nezavisnosti. To je prvi preduslov da sindikalna borba bude usmerena protiv kapitalističke eksploatacije koju brani država. Nemoguće je izboriti bolji položaj ukoliko se dogovara sa državom koja kontinuirano urušava prava radnika donošenjem niza antiradničkih zakona.

Drugi problem koji imaju sindikati jeste ideološka heterogenost. Odsečena od svoje istorije, sindikalna organizacija bez jasne ideološke pozicije može samo da bude neka vrsta tampon zone ili amortizera sve većeg sukoba klasa.

Veliki broj radnika radi van uređenog radnog odnosa. Do njih sindikati teško dolaze. Posebno je teško ući u privatni sektor i organizovati radnike. Uvođenjem raznih oblika rada- privremeno povremeni poslovi, sezonski poslovi, agencijski rad, honorarci i oni koji imaju ugovore o autorskom delu, ne nalaze mogućnosti da budu članovi sindikata koji funkcionišu na način na koji to možemo da vidimo.

 

Foto: ZSF

Socijalno-ekonomski saveti i učestvovanje u njima mali su koraci, gotovo ponižavajući za radnika.

Ideološki razjedinjenost, ne učestvovanje u političkoj borbi i pasivnost postavljeni su kao centralni problemi u sindikalnom organizovanju.

Predloženo je održavanje pansindikalne konferencije koja bi išla u cilju pravljenja programa/ platforme oko koje bi okupljali pojedince koji su u različitim položajima  a opet zainteresovani da uzmu učešće u borbi za bolji položaj protiv sve veće eksploatacije.

Jedan deo tema za konferenciju izneo je učesnik na radnom sastanku, prof. Đokica Jovanović i dostupno je na ovom linku http://www.zsf.rs/autori/bez-slobodnog-vremena-nema-slobodnog-coveka/

 

Comments are closed.