ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Kakvo je obrazovanje potrebno radniku danas- Subotica

U Subotici je 11. decembra Zrenjaninski socijalni forum organizovao radni sastanak sa značajnim akterima u radničkim borbama koji ne dolaze samo  iz redova sindikata već iz nevladinog sektora, udruženja i partija. Tom prilikom su snimljeni video klipovi na temu „Značaj obrazovanja za radničke i sindikalne borbe“ koji traju do deset minuta i dostupni su na You Tube kanalu Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Iz različitih uglova, sagovornici su iznosili mišljenja šta znači obrazovanje za borbu. Tako je dr Aleksandar Matković pričao o značaju Radničkih univerziteta i posebno Centara za marksističko obrazovanje. Istraživanje koje sprovodi tiče se upravo rada ovih centara u Jugoslaviji, sa posebnim osvrtom na Vojvodinu.

Galina Maksimović govorila je ispred leve političke partije Partije radikalne levice. Ova partija svakako prati tekovine socijalizma u kom obrazovanje ima značajnu ulogu.

Sindikati su imali svoje škole, dok neki sindikati i danas pratikuju organizovanje sindikalnih škola. Jedan od tih sindikata je „Nezavisnost“ ispred kod je govorio Uroš Milivojević. On je ovom prilikom skrenuo pažnju da sindikalna borba ne sme da se zasniva na pravnoj borbi i da je neophodno proširiti sindikalno obrazovanje u pravcu nekonvencionalnih načina borbe.

Ilija Tulumović iz Subotice, bio je sindikalac u privatnom preduzeću u Subotici. Izneo je svoje viđenje značaja obrazovanja, sa posebnim osvrtom na urušavanje opšteg obrazovanja iz kog se gube lekcije iz istorije. Prvi maj bi trebao da bude borbeni praznik, međutim, zaboravljajući da su neke stvari izvojevane u krvi, zbog propusta u obrazovanju, mladi ljudi ne znaju kako i zbog čega trebaju da se bore.

Mićan Bajić i Jožef Guljaš su ispred Zrenjaninskog socijalnog foruma pričali šta znači obrazovanje za dva čoveka koji poslove uglavnom nalaze u nadnici. Oni smatraju da je neohodno kroz obrazovanje steći praktična znanja za organizaciju i borbu.

Projekat je podržan od Ulof Palme centra.

Comments are closed.