ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Kako je visoka stručna sprema postala resurs?

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimir Kostić upozorio je da je Srbija na prvom mestu u svetu po odlivu mozgova i da će u periodu od 10 do 15 godina, postojati ozbiljan deficit raspoloživih resursa sa visokom stručnom spremom.

On je podsetio da je, prema PISA testiranja 2012. godine, 45,5 odsto studenata u Srbiji funkcionalno nepismeno, dok samo dva odsto studenata zadovoljilo najviše kriterijume ovog testa, i da je tome u mnogome doprinelo nestručnost prosvetnih radnika.

Prvi čovek SANU je podsetio da je nedavno izveštaj Svetskog ekonomskog foruma pokazalo da je Srbija na prvom mestu u svetu po odlasku stručnih kadrova iz zemlje, dok su kapaciteti za inovacije rangirani na 132. mesto od 140 zemalja ispitanika.

On je rekao da je zbog toga neophodno uvesti brojne promene, kako bi se sprečila dislokacije mladih ljudi u oblastima koje nisu neophodne za razvoj Srbije, uvođenje nacionalnog rangiranja visokog obrazovanja institucije i podizanje kvaliteta doktorskih studija.

Takođe je neophodno da se ujedine kriterijume za izbor prosvetnih radnika nezavisno od institucija, uključujući i strane univerzitete u sistemu vrednovanja na različitim nivoima i omogućiti recipročne migracije sa univerziteta, kao i mobilnost studenata i prosvetnih radnika u Srbiji.

Comments are closed.