ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

„Ne prodaji Telekoma“ u Zrenjaninu

Najčešća pitanja bilo su zašto se rasprave za i protiv prodaje Telekoma ne vode u medijima da bi čitava javnost čula stavove i argumente o ovoj temi, kao i kako da se građani suprotstave prodaji Telekoma (Predrag Petrović,Aleksandra Smiljanić,Miroslav Samardžić, Branko Pavlović, Slavoljub Kačarević.

„Telekom Srbija je najveći investitor u regionu, pri vrhu je u Srbiji po prihodima i dobiti, u Centralnoj Evropi je na šestom mestu u oblasti telekomunikacija i medija, četiri puta više investira nego konkurenti u zemlji“, samo su neki od argumenata protiv namere vlade da proda ovo državno preduzeće, koje je izneo dr Predrag Petrović, član Akademije inženjerskih nauka, na tribini „Ne prodaji Telekoma“, sinoć u Zrenjaninu u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.

O značaju telekomunikacione infrastrukture, koja takođe ide na prodaju jer je u vlasništvu Telekoma, govorila je Aleksandra Smiljanić, profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Ona je ukazala da je ova infrastruktura – jezgro kroz koje prolazi gotovo sav telekomunikacioni saobraćaj i da je njena vrednost gotovo neprocenjiva s obzirom da je građena duže od jednog veka. Upozorila je da posle prodaje odmah sledi smanjenje broja zaposlenih a time i kvaliteta usluga koje Telekom pruža, što je u interesu jedino onoga koji bude kupio i povećanja njegovog profita ali ne i u intersu građana Srbije. Takođe, osporila je i tvrdnju da Telekom Srbija ne može da izdrži konkurenciju, objašnjavajući da je to netačno, pore ostalog i zato štoTelekom raspolaže dragocenom infrastrukturom i ima prihode i dobit koji su veći od zbira tih rezultata svih ostalih operatora u Srbiji.

Branko Pavlović, advokat ukazao je da se prodaje Telekom kao što se  pripremaju i prodaje EPS-a, poljoprivrednog zemljišta i preostalih domaćih banaka, pa i novo smanjenje plata i penzija, zato što je Vlada Srbije potpisala takav aranžman sa MMF-om. Ni prodaja Telekoma nije neki izdvojen slučaj, nego, takođe, deo aranžmana sa MMF-om i politika vlade koja sprovodi strane interese kroz taj sporazum.

Miroslav Samardžić, moderator tribine, podsetio je da je ovde reč o tipičnom neoliberalnom programu Vlade Srbije, mada su i najugledniji ekonomisti Zapada odavno počeli da kritikuju neoliberalni pristup u ekonomskoj politici.

Kako da se se građanin postavi prema ovakvoj nameri vlasti – da se proda Telekom Srbija – mada su svi argumenti protiv takve namere i mada je očigledno da bi ovakva prodaja bila protiv interesa države i stanovništva Srbije, pitao je Slavoljub Kačarević, urednik Balkanmagazina. On smatra da je svaki građanin dužan da digne glas protiv prodaje Telekoma, ne samo radi očuvanja ovog preduzeća, već i zato što je poslednji čas da se zaustavi opšta predaja nacionalnih i prirodnih bogatstava Srbije u ruke stranih vlasnika i što će dovesti do potpunog gubitka nezavisnosti države.

Najčešće pitanje je bilo zašto se ovakve rasprave ne vode u medijima da bi čitava javnost čula stavove i argumente o ovoj temi. Takođe, prisutni na tribini pitali su kako da se građani suprotstave prodaji Telekoma.

izvor: Balkan Magazin

 

Comments are closed.