ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

“Gde je nestao radnički indetitet?“

U Zrenjaninu je 16. decembra održana poslednja u nizu tribina u okviru projekta „Ka solidarnosti“ podržanog od strane Ulof Plame centra iz Beograda a u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma. Naziv tribine je „Gde je nestao radnički identitet?“ Na ovo pitanje, ali i pitanje međusobne saradnje sidnikata kao i to koje smo još sve identitete izgubili a koje dobili u porcesu restauracije kapitalizma govorili su Zoran Stojiljković, Željko Veselinović, Đokica Jovanović i Dušan Kokot. Tribinom je moderirao Branislav Markuš.

Snimak tribine dostupan je na linku: https://www.youtube.com/watch?v=_38UuYw3uCc&ab_channel=ZrenjaninskiSocijalniForum

 

Na radnom sastanku koji je održan dan nakon tribine učesnici su diskutovali na sledeće teme:

– Kako sindikati mogu uticati do države blagostanja, imaju li načina da se izbore za bolje uslove rada, za bolji  Zakon o radu i prateće zakone kojima su danas urušena mnoga radnička prava.

Zašto je minimalna cena rada danas najčešća plata u Srbiji?

– Sindikalno organizovani radnici su danas u manjini od onih koji ne pripadaju ni jednom sindikatu. Kako to promeniti?

– Imali li klasne sveti među radništvom? Kakav je dijalog među sindikatima i imali zajedničkog nastupa prema državi odnosno vlasti?

– Da li sindikati osećaju klasnu pripadnost svojih članova? Šta je sa ideologijiom u sindikatima. Oni bi mogli biti okosnica radničkih borbi za državu blagostanja.

– I osnovno pitanje šta bi sindikati prvo menjali za svoje dobro? Ka čemu bi trebalo usmeriti radničke borbe?

Zaključke sa četiri radna sastanka u protekloj godini kao i sa radnih sastanaka biće izneti u zasebnom tekstu.

Ukoliko ste poverenik sindikata, radnik ili samo zainteresovani za sindikalno organizovanje i želite da uzmete učešća u našim skupovima možete nas kontaktirati putem mail adrese zsf023@gmail.com ili putem naše Facebook stranice.

Comments are closed.