ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Novi sistem ne mogu graditi oni koji su doveli do degradacije društva

Gradjanski front –

Grupa organizacija okupljenih u Gradjanski front saopštila je danas, povodom poziva koji su organizatori protesta “Jedan od pet miliona” uputili političkim akterima, da se slaže da je potrebno uspostaviti sistem koji će zauvek onemogućiti stvaranje “kriminalne vlasti slične postojećoj” ali da u uspostavljanju takvog sistema ne mogu učestvovati političke elite, pojedinci ili stranke koje su dovele do “katastrofalne degradacije društva”.


“Naš prvi cilj jeste smena ove kriminalne vlasti, ali ne možemo ignorisati ogroman otpor koji veliki broj ljudi ima prema korumpiranim političkim elitama koji su u prethodne tri decenije učestvovale u siromašenju našeg društva, u urušavanju institucija, neustavnom otimanju imovine radnika, privatizaciji javnih resursa i razvijanju mehanizama kontrole medija”, navela je ta grupacija.


Oni su ocenili da bi adekvatna politička ponuda nezadovoljnim ljudima otvorila relevantan izbor i uključila ih u donošenje odluka o budućnosti Srbije.


“Zato pozivamo na okupljanje oko ideja solidarnosti, socijalne pravde i sigurnosti za sve naše gradjane, a ne na nacionalizmu, identitetskoj politici i populizmu. Umesto nadigravanja sa Vučićem ko će biti veći nacionalista, želimo istinsko i konkretno bavljenje našim životnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo. Umesto nametanja visoke politike iz Beograda, tražimo sopstvena rešenja za lokalne sredine, jer na svojim ledjima i nosimo sve probleme jednom kada izborni karavan ode iz naših gradova. Umesto pranja biografija nudimo nove ljude i nove ideje kako da u ruke gradjana vratimo državu, iz začaranog kruga u kome se na njenom čelu smenjuju loši i manje loši”, dodali su oni.


Gradjanski front čine Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Ne davimo Beograd, Samo lokalno iz Bečeja, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Naš grad Naša stvar iz Zrenjanina, Slobodno Pančevo, Lokalni front iz Valjeva i Biro za društvena istraživanja BIRODI iz Beograda.


Preuzeto sa sajta Novinske agencije Beta
https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/105283-gradjanski-front-novi-sistem-ne-mogu-graditi-oni-koji-su-doveli-do-degradacije-drustva

Comments are closed.