ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Napadnut aktivista Građanskog fronta i UPSS u Nišu

Građanski front –

Ponovo smo svedoci nasilja prema političkim neistomišljenicima koje se ovoga puta ogleda u napadu na imovinu i ugrožavanje bezbednosti Borisava Prelića, aktiviste i člana Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) iz Niša. U noći 30. januara razbijeno je staklo na Borisovom automobilu dok je vozilo bilo parkirano ispred niške autobuske stanice. Iz automobila nije odneto ništa od vrednosti, ali je pocepana nalepnica #1od5miliona, koja je bila zalepljena na komandnoj tabli. Incident je odmah prijavljen niškom MUP-u.

Građanski front, platforma koja okuplja veliki broj građanskih lokalnih inicijativa širom Srbije, najoštrije osuđuje napad na svog člana i zahteva od vladajućih struktura da odmah odustanu od nasilja kao načina političke borbe.

Borisav je bio izuzetno aktivan na niškim protestima #STOP teroru, i može se videti u prvom planu video-izveštaja Južnih vesti sa poslednjeg protesta, kako svirajući bubanj uzvikuje parole. Ne želeći da prejudiciramo rezultate istrage, moramo, na osnovu svih prethodno navedenih detalja, da izrazimo svoju zebnju da se radi o politički motivisanom napadu.

Članovi UPSS-a aktivno učestvuje u građanskim protestima #STOP teroru, a tokom protekle četiri godine UPSS je organizovao brojne građanske proteste, na kojima nikada nije bilo nijednog incidenta.

Podsećamo da je nedavno na sličan način oštećeno i vozilo Predraga Voštinića člana Lokalnog fronta iz Kraljeva, a da su naši aktivisti na konstantnom udaru režimskih medija koji za cilj ima stvaranje atmosfere linča u kojoj su ovakvi i gori napadi opravdani jer se izvode protiv „izdajnika“, „rušitelja države“, „stranih plaćenika“ kako nas u tabloidima nazivaju. Najradikalniji potez vlasti svakako je bio pokušaj otmice Ksenije Radovanović iz Ne davimo Beograd, čiji vinovnici, uprkos reakciji policije na terenu, nisu čak ni privedeni već su nakon poziva iz vrha policije pušteni na slobodu – kaže se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Comments are closed.