ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Štrajk radnika iz Vijetnama

Već duže vremena štrajk vijetnamskih radnika u Ling Longu dešavao se daleko od očiju javnosti. Nakon pet meseci neisplaćivanja zarada, oni su stupili u opšti štrajk- gotovo svi radnici su tad obustavili rad. Tačan broj vijetnamskih radnika u Zrenjaninu ne znamo jer nadležni organi nikada nisu dali tačan podatak, već je svaka institucija davala svoj broj- od policije do nacionalne službe, preko ministara koji su se šopali brojevima, do zaštitnika građana. Prvobitni štrajk iz novembra 2021. je razbijen tako što je jedan broj radnika deportovan nazad u Vijetnam dok su ostali radnici premešteni na 5 različitih lokacija što je otežalo komunikaciju i dalje organizovanje. Radili su na različitim objektima. Radnici su bili podeljeni u “termo” i “gradjevinsku” grupu. Ove okolnosti otežale su ponavljanje opšte pobune, poput one kao kada su bili grupno smešteni u “barakama” sa nehumanim uslovima života.

Neko vreme radnici iz Vijetnama bili su pošteđeni najbrutalnije eksploatacije privatne kompanije Ling Long. Njih su zamenili radnici iz Kine, kao i domaći radnici, kojima su sve više otežavali poslove i zakidali zarade. Pre dve nedelje došlo je do pobune desetak radnika iz Kine kojima su kasnile plate. To nije prvi slučaj da kompanija nije želela da ispuni ugovornu obavezu i kineskim radnicima isplati ono što su zaradili. Štrajk je brzo utišan tako što je kompanija isplatila novac. Nešto pre toga, mediji su prenosili svedočenja domaćih radnika o lošim uslovima rada u Ling Longu.

Pre nekoliko dana, grupa od 54 radnika iz Vijetnama stupila je u štrajk zbog neisplaćenih dvomesečnih zarada. Kompanija vrlo lukavo razbija taj štrajk. Jedna grupa vijetnamskih radnika je redovno dobijala platu. Time je broj onih koji bi se bunili prepolovljen a menadžment dobio na vremenu. Od 54 radnika, neki su dobili umanjene nadnice i kupljene su im karte za povratak kući. Oni radnici kojima nisu kupljene karte, poslužice da se produži vreme u kome će svi koji su ostali biti eksploatisani, i pitanje je koja grupa će u narednih par meseci biti oštećena. Time se organizovani radnici razbijaju deo po deo. Uvek postoji grupa koja je potpuno zadovoljna i druga koja se ošteti. Zatim se se deo nezodovoljnih radnika namiri u potpunosti, dok se druga polovina nezadovoljnih pošalje nazad u zemlju porekla. Kompanija na taj način onemogućava da se radnici solidarno pobune i udruženo obustave rad u potpunosti. Utišavanjem radnika iz Kine pre par nedelja kupljeno je taman toliko vremena da ne dođe do udruženog štrajka. Svaki dinar koji je skinut sa plate radnicima iz Vijetnama otišao je u džep poslodavca.

Da su radnici oštećeni jasno se vidi po platnim listama koje su dobili radnici  koji čekaju povratak u Vijetnam. Danas je kompanija Ling Long izdala saopštenje u kom se navodi da su radnici iz Vijetnama zaposleni preko agencije, te da sam Ling Long ne snosi nikakvu odgovornost za to što su oni oštećeni. Sistem agencijskog zapošljavanja, kao i bilo kog drugog oblika nestabilnog rada poput sistema podizvođača, omogućavaju da se odgovornost prebacuje sa investitora na agencije i podizvođače. U toj igri mačke i miša, radnička klasa je ta koja gubi. U pokušaju da se namiri, dok radnik uspe da raščivija odnose iz ugovora i dokaže da je oštećen, njegov život je već uveliko ugrožen.

Zbog toga je važno da sindikati ne budu organizacije za trgovinu i posredovanje u toku pregovora sa državom i poslodavcem, već borbene organizacije za interese radničke klase. Ukoliko zahtevi sindikata ostanu na pukom povećanju cene otpremnine, kao što je to bio slučaj nedavno sa štrajkom radnika Fijata, radničke vođe zatvaraju oči pred pitanjima od strateške važnosti za radnički pokret u Srbiji.  Takvih pitanja ima na pretek, od ukidanja svi oblika nestabilnog i prekarnog rada, preko borbe da se moć odlučivanja vrati u ruke radnika podruštvljavanjem svojine i uvođenjem radničke kontrole u preduzećima drustvene, do organizovanja radnika u borbene organizacije bez obzira na njihovu zemlju porekla.

Na udaru takvih sindikata bi se onda neminovno našle strane i domaće gazde, tajkuni, kao i političke partije i država koji služe kao agenti kapitalista. Umesto „gašenja požara“, takvi sindikati bi imali zadatak da podrže sve radničke borbe i rade na njihovom povezivanju. Kao što radnici iz Kine i Vijetnama zarobljeni u Ling Longu imaju puno pravo da štrajkuju i bore se za svoja prava, našu pozornost i solidarnost zaslužuju i radnici Fijata, Draksmajera, Pompee, Idee, i ostalih trgovinskih lanaca, kao i šivačica u memljivim podrumima.

Comments are closed.