ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen ispred fabrike Linglong u Zrenjaninu

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od zajedničke borbe!“ – ovo je poruka za radnike iz Vijetnama, zaposlene na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, koju su im uputili aktivisti koji su uključeni u borbu za njihov status, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od borbe za vas!“ bilo je ispisano na transparentu koji su aktivisti iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda razvili ispred ograde smeštaja vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong, u vreme pauze za ručak, kada radnici mogu da vide ovu poruku. Poruka je bila ispisana na srpskom i na vijetnamskom jeziku.

Pred vrata Linglonga je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, došlo dvadesetak aktivista iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, ASTRA – Akcije protiv trgovine ljudima, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, PAOR – Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija koje su pružile i pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

„Ljudi koji su 8-9000 km daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, rekla je Milica Marinković iz Inicijative A 11 ovim povodom.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma istakla je da ovo nije jedinstven slučaj, ni za Srbiju ni za druge zemlje, i da je važno da solidarni građani ne prestaju sa podrškom radnicima iz Vijetnama, kao i da će se slične akcije odvijati u narednom periodu.

Aktivistkinje ASTRE ovom prilikom nosile su transparent sa kontaktom Tima za podršku žrtvama, 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bi potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije znale gde mogu da se jave i bile upoznate sa vrstama pomoći i podrške koje su im zakonom i međunarodnim konvencijama garantovane.

Podsećamo, Inicijativa A 11 pre dva dana je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk. ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima još sredinom novembra je obavestila sve nadležne državne organe o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u ovom slučaju, ali se konkretne reakcije nadležnih državnih organa još čekaju. Juče je stigla informacija i da će Evropski parlament na sednici 16. decembra raspravljati o „rezoluciji o prisilnom radu u Linglongu“.

 

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima

Antifašistički front 23. oktobar

Zrenjaninski socijalni forum

Zrenjaninska akcija

Zadruga Oktobar

Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

Kuhinja solidarnosti Novi Sad

Omladinski centar CK 13

PAOR – Panonska antifašistička organizacija

Comments are closed.