ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma povodom štrajka radnika Goše i Fijata

Podržavamo zahteve štrajkača Goše u Smederevskoj Palanci i Fijata u Kragujevcu i pozivamo radnice i radnike i sve građane da se solidarišu sa radnicima u ovim fabrikama.

Socijalni položaj većine stanovnika u Srbiji može biti popravljen samo ukoliko u našoj zemlji nastane moćan socijalni pokret koji će biti u stanju da odbrani zaposlene od dramatične ekploatacije i ponižavajućih radnih uslova. Da bi štajkovi bili uspešni neophodna je solidarnost i podrška šireg društva, moramo se organizovati u borbi protiv pljačkaškog kapitalizma koji u Srbiji nije doveo do ekonomskog rasta već do bede i očaja.

Da bi siromaštvo u Srbiji bilo pobeđeno mora biti odbačena pogubna neoliberalna ekonomska doktrina. Neoliberali u Srbiji, kao i drugde, veruju da će privredni preporod nastupiti ukoliko se kreira povoljan poslovni ambijent, a to znači ukoliko se izvrše radikalna privatizacija i deregulacija, ukinu elemntarna radna prava i privatnim preduzetnicima omogući maksimalni stepen eksploatatcije radne snage.

U procesima tranzicije, stanovništvo Srbije je proletarizovano i primorano da radi u privatnim preduzećima, za nednice koje nisu u stanju da obezbede ni biološko preživljavanje. Kompanije u stranom vlasništvu dobijaju velike subvencije od države, a potom zaposlene drže u gotovo ropskom položaju. Država od siromašnih ubira porez da bi finansirala profite privatnih preduzeća. I na primeru liberalne tranzicije u Srbiji potvrđeno je staro pravilo da strani kapital ne dolazi u neku siromašnu zemlju da donese novac, nego da ga odnese.

Zrenjanin, 28.6.2017
Za ZSF
Bransilav Markuš

Comments are closed.