ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Protiv rehabilitacije saradnika nacista

Restauracija kapitalizama u Srbiji je dovela ne samo do uništavanja privredede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije naše novije istorije.

Posebno smo uznemireni najavom da će u Pančevu ovih dana započeti sudski postupak za rehabilitaciju osobe koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina – Uče koji je ubijen 1942. god u Pavlišu kod Vršca.
Zrenjaninski socijalni forum predalaže da se ukinu sve zakonske odrdbe kojima je omogućana rehabilitacija protagonista i saradnika nacističkih režima iz vremena Drugog svetskog rata. U isto vreme podržavamo rehabilitaciju lica kojima je posle 1945. bilo suđeno i koja su bila proganjana zbog nenasilnog političkog delovanja, ili samo zbog iznošenja stavova drukčijih od stavova tada vladajućeg Saveza komunista.

Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv rehabilitacije nacističkih zločinaca i njihovih saradnika. Antifašistika borba predstavlja najslavnije stranice naše istorije. Zahtevamo da se obnove i redovno održavaju svi spomenici koji podsećaju na herojsku borbu jugoslovanskih partizanki i partizana i na civilne žrtve fašističkog terora

Zalažemo se za očuvanje svih progresivnih tekovina iz socijalističkog perioda. Jugoslovenski komunisti borili su se da fabrike pripadaju radnicima, a zemlja seljacima. U procesima restauracije kapitalizma fabrike su uništene, a zemlja je pripala tajkunima. Privatna preduzeća u Srbiji danas su prave privatne despotije u kojima su radnice i radnici nadeksploatisani, lišeni elementarnih radnih prava i ljudskog dostojanstva.

U Zrenjaninu
7.10.2016
Za ZSF Miroslav Samardžić

Opširnije o Žarku Zrenjaninu na sledećem linku:

nohat-wiki-logo

Comments are closed.