ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Zakon o radu i položaj radnika u Srbiji

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi „Zakon o radu i položaj radnika u Srbiji“ biće održana u četvrtak, 18. maja u maloj sali Kulturnog centraZrenjanina, početak je u 19 sati. Govoriće dr Mario Reljanović, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu i Željko Veselinović, predsednik Uduženih sindikata Srbije „Sloga“.

Procesi restauracije kapitalizma počeli su u Srbiji početkom devedesetih godina prošlog veka, a intenzivirani su posle petooktobarske promene dvehiljadite godine. Planskom pljačkaškom privatizacijom privreda je gotovo u potpunosti uništena. Partije DOS-a, koje su bile na vlasti posle Miloševićevog pada, obećavale su brz privredni preporod, neoliberalizam je postao hegemona politička i ekonomska ideja koju su sledile gotovo sve političke stranke i najveći deo društvene elite. Posle dolaska na vlast Srpske napredne stranke, 2012. godine prokapitalistička orijentacija tačerovskog tipa još više je ojačala.

Neoliberali u Srbiji, kao i drugde, veruju da će privredni preporod nastupiti ukoliko se kreira povoljan poslovni ambijent, a to znači ukoliko se izvrše radikalna privatizacija i deregulacija, ukinu elementarna radna prava i privatnim preduzetnicima omogući maksimalni stepen eksploatacije radne snage.

U procesima tranzicije, stanovništvo Srbije je proletarizovano i primorano da radi u privatnim preduzećima, za nadnice koje nisu u stanju da obezbede ni biološko preživljavanje. Kompanije u stranom vlasništvu dobijaju velike subvencije od države, a potom zaposlene drže u ponižavajućem položaju. Država od siromašnih ubira porez da bi finansirala profite privatnih preduzeća. Na primeru liberalne tranzicije u Srbiji potvrđeno je staro pravilo da strani kapital ne dolazi u neku siromašnu zemlju da donese novac, nego da ga odnese.

Poslednjih godina u Srbiji se stalno pogoršava položaj zaposlenih. Rad na određeno vreme,  prekovremeni neplaćeni rad, a u urgentnom postupku je donošenje zakona o agencijskom radu… Ovo su samo neke od zakonskih odredbi kojima se uskraćuju elementarna radna prava zaposlenima u Srbiji. Zakon o radu, koji je donet na štetu radnika, u praksi se ne poštuje, država ništa ne čini da natera poslodavce da primene zakonske norme koje su i inače zaposlene degradirale u status sluga.

 

Comments are closed.