ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

“Položaj i udruživanje sindikata”

Uvodničari na tribini pod nazivom “Položaj i udruživanje sindikata” koja je održana u Vršcu 18.11. u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma bili su:

Sandra Trkulja – Samostalni sindikat radnika saobraćaja i veza Srbije, poverenik Samostalni sindikat STUP Vršac AD

Nenad Marinković – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, poverenik organizacije sindikata OŠ “Olga Petrov Radišić” i podpredsednik Opštinskog odbora

Dorel Mohora – sindikalni aktivista, Građansko-sindikalni front Vršac

Rade Panić – Predsednik Sindikata Lekara i Farmaceuta Srbije.

Tribinom je moderirao Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Teme koje su u izlaganju i debate doticali uvodničari jesu mogućnost saradnje sindikata koji su nastajali tako što su se otcepljivali jedni od drugih. Stoga se postavlja pitanje, iznova i iznova, mogu li oni koji su se iz dubokih neslaganja razišli naći ponovo zajednički jezik?

Druga vazna tema jeste pitanje rada sindikata u radničkom akcionarstvu. O tom iskustvu govorila je Sandra Trkulja, koja se ujedno osvrnula in a nedaće koje imaju firme koje obavljaju usluge prevoza kao što je STUP Vršac. Moderator tribine, jedan od bivših radnika Jugoremedije i osnivač ZSFa je takođe podelio iskustvo sinidkalne borbe iz tog perioda.

Debatu je dodatno uzburkalo pitanje da li je moguće imati državu blagostanja, šta ona predtavlja za učesnike, ima li poverenja u funkcionisanje institucija. Tu se nametnulo pitanje koje sve metode borbe trebaju da koriste sindikati, šta koriste a šta ne u trenutnim borbama.

Ukoliko ste poverenik sindikata, radnik ili samo zainteresovani za sindikalno organizovanje i želite da uzmete učešća u našim skupovima možete nas kontaktirati putem mail adrese zsf023@gmail.com ili putem naše Facebook stranice.

Snimak tribine možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=d1OxFuQl_p0&ab_channel=ZrenjaninskiSocijalniForum

Projekat podržan od Ulof Palme centra iz Beograda.

Comments are closed.