ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Sprečena plenidba stvari u Subotici

Dana 26. i 27. februara 2015. godine UG SU “Solidarnost” je na dve adrese, kod dvoje bivših radnika “Sever”-a izvelo uspešnu akciju protestnog okupljanja građana radi sprečavanja izvršenja plenidbe stvari iz domaćinstva od strane sudskih izvršitelja i predstavnika MUP-a, Policijske uprave u Subotici.

Ove naše akcije su pobudile veliko interesovanje javnosti (bilo je prisutno 15 predstavnika lokalnih i republičkih sredstava informisanja) što dokazuje da se moramo baviti problemima ” malog” – običnog čoveka.

Planiramo da još bolje izvršimo pozivanje građana na ove naše akcije, jer ovakvih plenidbi će biti kod, oko 480 bivših radnika “Sever”-a koji zbog godina starosti ne mogu da se zaposle, ne mogu da plate sudske i advokatske troškove koji iznose od 40 do 150 hiljada dinara.

Odluke Osnovnog suda u Subotici i Apelacionog suda u Novom Sadu smatramo nezakonitim i neprofesionalnim. 1.100 radnika “Sever”-a je tužilo svoju bivšu firmu za deo zaostalih zarada od 1997. do 2002. godine. Mesečno im je bilo skidano 20 do 40 % zarade. Oko 600 njih su dobili sudske sporove ili će dobiti, dok će njih oko 480 izgubiti.

Već ovo nam je sumnjivo – miriše na “dil”, na uticaj menadžmenta i vlasti na sudske odluke. Sudski sporovi traju godinama (neki već više od šest), tako da smo već stigli i do Ustavnog suda Srbije, koji već tri godine odlaže da odluči po ovim predmetima. Sud u Subotici donosi svoja nezakonita rešenja na osnovu tumačenja da je privatizacija “Sever”-a završena 9. februara 2005. godine, samo 40 dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa kupcem ATB Austrija.

I Zakon o privatizaciji i svi mi u UG SU “Solidarnost”, sudski veštak iz Novog Sada, magistar ekonomije g-đa Šapurić i bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević (dao izjavu MUP-u u Beogradu januara 2015. godine) smatraju da je privatizacija završena tek kada je kupac izvršio sve svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora (investicioni i socijalni program). Investicioni program u iznosu od 17,1 milion evra bio je potpisan na 5 godina i prema dokumentaciji Agencije za privatizaciju, privatizacija je završena 15. jula 2015., do kog datuma su svi radnici podneli tužbe sudu za zaostale zarade, što znači da svi radnici koji su podneli tužbe moraju dobiti svoja potraživanja.

UG SU “Solidarnost” ovakve postupke Osnovnog suda u Subotici smatra državnim terorom prema radnicima “Sever”-a koju su u 16 navrata isterani na ulicu. Samo radnici moraju da odgovaraju, da im se plene ormane, TV aparate, krevete, dok oni koji su uništili industriju u Subotici i Srbiji, u sprezi sa funkcionerima vlasti opljačkali državnu (radničku) imovinu nisu sankcionisani.

Nećemo da živimo, da se šetamo sa lopovima; ovakva Srbija nije u skladu sa obećanjima iz Vlade da “u Srbiji nema zaštićenih” i da je “neophodna borba protiv korupcije i pljačke u privatizaciji”. Subotičani znaju ko su ti ljudi, njihova imena smo javno izneli, ukazali na njihova zlodela u šest slučajeva, za koje smo podneli Javnom tužilaštvu u Subotici povodom pljački u privatizaciji: “Sever”-a, Agrokombinata, Azotare, “Mladost”-i, IKOM-a, “Agroseme-Panonije”.

Tri godine se ove naše prijave “kisele” u fiokama Tužilaštva u Subotici. Zašto, u čijem je to interesu?! U “Sever”-u uništeni su svi proizvodni programi osim jednog, danas tamo “raducka” 350 ljudi, a nekada ih je bilo 4.200.

Dana 6. marta 2015. god. održaćemo PRESS na temu “Kako živi, kako se bori Subotičanka u 2015. godini” Govoriće radnice, nezaposlene, studentkinje, žene sa sela.

Cilj je da afirmišemo stavove LSS o borbi žena ne samo za svoja, nego i za opšta radnička i ljudska prava Protiv toga smo da se ovo posmatra izdvojeno, feministički, van celine opštih radničkih prava.

Olajoš Nađ Mikloš

Comments are closed.