ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Subotički proglas povodom 1. Maja

Udruženja grđana Subotice: “Centar – Tito – Kozpont “, “Solidarnost” i “Komunisti Subotice”, su zajedno sa drugim građanima, 1. Maja organizovali protestni skup na “Trgu slobode” u Subotici, pod nazivom: “Ništa o nama bez nas samih”.

Prvi maj nije više praznik rada, nego ga svojim angažovanjem i organizovanjem moramo pretvoriti u dan radničke borbe i za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Obeležavanje Prvog maja nije ideološka stvar ni borba za političke poene već je to civilizacijska tekovina radničkog pokreta u svetu. Opet smo na početku borbe za 8+8+8, “Svi za jednog, jedan za sve” i “Radnik nije broj”.

Svi stvaraoci nove vrednosti su u istoj poziciji! Grubo smo eksploatisani i obespravljeni! Ogroman je broj nezaposlenih radnik, potlačenih profesor u školama, lekara u Domovima zdravlja, glumac u pozorištima i novinara…

Našim protestnim skupom izrazili smo negodovanje: zbog dugotrajnog i lošeg materijalnog položaja građana Subotice (bez perspektive na bolje); zbog toga što veliki broj građana nema pravo na rad; što su sve dosadašnje vlasti neefikasnim pravosuđem, dozvoljava pljačku i devastaciju radničke i državne imovine; zbog toga što se “štedi” preko leđa osiromašenih građana i penzionera; zbog toga što je uništena privreda i društvena nadgradnja u Subotici; zbog vlasti koja ne radi u interesu većine građana; zbog toga što se nezaposlenost “rešava” iseljavanjem školovanih kadrova, a ne novim radnim mestima!

Naša politička elita i većina poslodavaca neće da shvate, da samo zadovoljan radnik može da obezbedi prosperitet fabrici u kojoj radi! Primenom novog zakona o radu, stvaraju se uprostavljene strane koje će dovesti do velikog nezadovoljstva i nesagledivih posledica po privredu u Srbiji.

Našim protestnim skupom smo se pridružili prtestima radnika i nezaposlenih u Zrenjaninu, Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Na insistiranje velikog broj građana, ovog 1. Maja protestovali smo i zbog nezakonitog, neopravdanog i neselektivnog uvodjenja poreza na odvodnjavanje. Na ovom svojevrsnom performansu, građani su pisali svoje poruke i utiske o svom životu i o 1. Maju.

Naš skup je imao poruku, da će se i u buduće održavati i podsticati plamen radničkog pokreta u Subotici u kojoj je 1. Maj, prvi put obeležen pre 125 godina, od strane i grafičkih radnika.

Krajnje je vreme da se oslobodimo ucena i zabluda u kojima nam se govori da ćemo “biti otpušteni ako se organizujemo” ili da ćemo zbog iskazivanja nezadovoljstva doći u situaciju da nikada “ne dobijemo posao”.

Sve što smo imali izgubili smo i sve nam je gore. Nek nas vlast prebrojava i nek strepi jer mi nikoga nećemo moliti za naša prava – sami ćemo se za njih boriti. Na to nas obavezuju naša deca i žrtve koje su pale u borbi za radnička prava.

Neka živi i neka se širi plamen 1. Maja!

Comments are closed.