ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Ni posle tri godine nije sudski određena vrednost Jugoremedije

Skoro 700 podnesaka, zaključaka, rešenja, dopisa, izveštaja evidentirano je u stečajnom postupku koji se od kraja 2012. vodi protiv „Jugoremedije”, a suština ovog „predmeta” još je sporna – nema sudske procene vrednosti ove fabrike lekova.

To je i osnovno objašnjenje izostanka ishoda koji se u ovakvim slučajevima mora znati što je moguće pre – odnosno hoće li poverioci rasprodati njenu imovinu i tako koliko toliko namiriti potraživanja (bankrot) ili će, možda, neko od njih pokušati da vrati život ovoj firmi, i iz redovnog poslovanja, nakon određenog počeka, vraćati dugove poveriocima (reorganizacija).

– Stalo nam je da se što pre odluči o sudbini „Jugoremedije”. Moram da kažem da nam nije svejedno hoće li fabrika zadržati status akcionarskog društva, ili će postati DOO. Nije nam svejedno ni koja će procena biti prihvaćen. Nije mala razlika između druge procene od 68 miliona i poslednje, treće, od 17 miliona evra – rekao je za „Danas” akcionar i bivši radnik Branislav Markuš.

Zvaničnici Privrednog suda nisu demantovali tvrdnje bivših radnika i poverilaca fabrike lekova da je zbog bolesti postupajućeg sudije predmet „Jugoremedije” mesecima na „leru”. Da bi zaista trebalo požuriti sa donošenjem odluke o njenoj sudbini, govore i cifre, o sumama plaćenim na ime sudskih troškova stečajnog postupka u ovoj farmaceutskoj kući, ali i takozvanim obavezama iz stečajne mase u 2015. godini. Te iznose bi trebalo pomnožiti sa tri jer se stečajni postupak „otegao” na tri godine, kao da je sam sebi svrha.

Posredstvom beogradske ispostave „Heta rial istejt” (HETA Real Estate), austrijska kompanija „Heta aset rozolušn” (HETA ASSET RESOLUTION) je 4. marta u „Politici” oglasila nameru da proda potraživanje od „Jugoremedije” u stečaju. Ovo potraživanje, kako se u oglasu naglašava, najveći poverilac „Jugoremedije” „Hipo Alpe Adrija Banka” ustupila je svojevremeno pomenutoj firmi iz Klagenfurta. „Heta rial istetj” tvrdi da je potraživanje krajem 2012. priznato na iznos nešto veći 966,6 miliona dinara te da mu pripada i odgovarajuća zatezna kamata. Reč je o objektima i opremi obezbeđenim hipotekom i zalogom, a sve se nalazi u Zrenjaninu, na parceli 8480/1. Ako u toj nameri uspeju, iznos po kome Austrijanci prodaju svoje potraživanje odrediće budućnost „Jugoremedije” u stečaju. Biće to činjenična, baš tržišna procena njene vrednosti na početku 2016.

Izvor:
List “Zrenjanin” 11. Mart 2016
Z.D.

Comments are closed.