ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Vrednost Jugoremedije nemeri se po proceni stručnjaka i Agencije grada Beograda već po dubini džepa Milana Selakovića

Nakon dve ipo godine akcionari i radnicu su još na ulici i bez ikakve nade da će ostati suvlasnici u Jugoremediji. Zašto?
Union Medic, tačnije njegov gazda Milan Selaković, došao je u Jugoremediju samo sa jednim ciljem – da prisvoju Jugoremediju bez i jednog dinara. Normalno jeda kadauđete u prodavnicu da nešto kupite, da to i platite po ceni koju je odredio prodavac, a ne po ceni koju sami odredite prema tome koliko novca imate u džepu. Ali,u slučaju Jugoremedije Milan Selaković mislida on može da odredi cenu fabrike prema količini novca kojojm on raspolaže. Napominjemo da trenutno, kao zakupac Union Medic duguje Jugoremediji preko 30 miliona neplaćene zakupnine, kao i da za protekle dve godine nije pokrenuo i još uvek ne namerava da pokrenecelokupneproizvodne kapacitete u Jugoremediji, odnosno da neupošljava broj radnika koji bi mogao biti angažovan. Ovo nepokretanje kompletne proizvodnje nije samo zato što Union Medic nama para za kupovinu sirovina, već i zato što ne dozvoljava da se u ovom trenutku, pre nego što ostvari svoju nameru da prisvoji fabriku,pokaže kolikisu stvarni kapaciteti Jugoremedije, jer Selaković pokušava da sudu i javnosti prikaže da procenjena vrednost fabrike od 68 miliona evra nije tačna. U tom smislu želimo da upoznamo javnost da pogon za pravljenje tableta u Jugoremediji ima najviše GMP standarde, a dokaz tome jeste i činjenica da je, pored postojeća 72 Jugoremedijina licencirana leka koje proizvodi u fabrici,Milan Selaković uspeo da u pogonima Jugoremedije proizvede i Nitroglicerin, kupljeni lek iz palete Srboleka (fabrike koja je otišla u bankrot), a i brojni drugi lekovi lek se mogu proizvesti u pogonu Jugoremedije, zbog visokih GMP standarda koje fabrika ima. Ova činjenica, o mogućnosti prozvodnje svakog drugog leka čiji tehnološki postupak odgovara opremi u Jugoremediji, omogućava ogroman profit zbog velikog kapaciteta i mogućnosti takve proizvodnje.Takve činjenice o Jugoremediji Milan Selaković neželi da obelodani,već pokušava da preko Heta Real Estate(naslednika Banke HipoAdrija) nametne stečajnom sudiji Pajtaševu da naredi novu procenu, i da kroz nju naprave najveću prevaru do sada u Jugoremediji – da u novoj proceniprimene DNT metodu (prinosne metode, što znači da se vrednost fabrike formira na osnovu mogućnosti za prihodovanje, a u slučaju fabrike lekova to znači mogućnost za prodaju i proizvodnju lekova) na način da kao mogućnost Jugoremedije za prihodovanje prikažu novac od zakupnine koju fabrika u stečaju naplaćuje od Union Medica (a koju sam Union Medic trenutno i na plaća!), a ne ono što mogu da zarade njeni proizvodni kapaciteti, odnosno hoće da prikažu da Jugoremedijaosim mesečne zakupnine nema nikakv prinos, na osnovu toga što su mesto proizvodnje i licence prenete na Union Medic.

Neshvatljivo je da čovek koji nema para, Milan Selaković,uopšte i pomisli da podnese plan reorganizacije Jugoremedije. Za to nema nikakvog logičnog objašnjenja osim da Selaković namerava da na kriminalan način prisvoji 100% vlasništva u fabrici i izbaci akcionare. U ovoj namerimu svesrdno pomažu mnogi novinari iz Zrenjanina, i skoro sve institucije ove države,što znači da će sva javna preduzeća koja su poverioci Jugoremedije (Srbija gas, EPS snabdevanje, Direkcija grada Zrenjanina i dr.), glasati za prevarni plan reorganizacije, jer će dobiti takav nalog od prvog čoveka Zrenjanina Gorana Kneževića.

Radnici i akcionari Jugoremedije se već više od deset godina bore protiv različitih scenarija prevare i lako mogu da prepoznaju i sadašnju situaciju.

Sadašnji scenario je započeo kontraverzni Rade Basta, ali se onda umesto njega pojavio novi „investitor“, Milan Selaković, koji je otkupio poslove od Baste, a zatim i od Dušana Davida Mladena. Svi oni imaju jedan cilj – prisvojiti Jugoremediju bez ikakvog ulaganja. Da bi to uradili moraju da osporavaju vrednost fabrike,to jest da izbrišu ono što su akcionari godinama ugrađivali u fabriku, očuvali i uvećali njenu vrednost. Danas, uz pomoć banke, preko Heta Real Estate pokušavaju da ubede javnost da su spasioci, a zapravo nastavljaju scenario preuzimanja fabrike bez akcionara i radnika. Neće im uspeti, jer poslednja procena po nalogu suda,na 68 miliona eura, potvrdila je da imovina akcionara Jugoremedije daleko premašuje potraživanja od 28 milona eura. Ko se usudi da zanemari ovu činjenicu, sud, podnosioci plana reorganizacije, procenitrlj ili bilo ko drugi, i ako se imovina akcionara nezakonitim radnjama obezvredi, biće to nastavak ugrožavanja ljudskih i manjinskih prava zbog kog se privatizacija Jugoremedije i našla na vrhu spiska 24 sporne privatizacije u Srbiji čije razrešenje traži Evropska komisija.

Selaković i njegovi partneri prete poveriocima da će, ako ne budemo glasali za njihov plan reorganizacije, fabrika otiću u bankrot. Na toj uceni planiraju da prisvoje Jugoremediju. Pritom, zakupom je Selaković preneo licence lekova na svoju firmu Union Medic, tako da nakon bankrota nema kome da ih vrati, a može i biti u poziciji „preče kupovine“ iz banrota.
Godine su prolazile, akteri se menjali, a za Jugoremediju su svi uvek imali isti scenario: uzeti, a ne platiti. Nema razlike da li je ime Jovica, Rade, Dušan ili Milan.

Poverioci i akcinari bore se za šansu da ovo kažu široj javnosti, jer borba za javni interesu svakom normalnom društvu mora imati prednosti u odnosu na špekulacije par pojedinaca.

Zato pozivamo sve kojima je stalo do javnog interesa da podržeovu borbu.Ako Jugoremediju prisvoje špekulanti i izbace akcionare, to će značiti da živimo u društvo bez volje za životom, bez snage da se brani i bez kičme da se usprotivi.

Comments are closed.