ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Borba za radnička prava- zahvalnica povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

 

 

Foto: Privatna arhiva aktivista- Dan ljudskih prava 10.12.2021. ispred smeštaja gde se trenutno nalazi deo radnika iz Vijetnama

 

Zrenjaninski socijalni forum primio je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava zahvalnicu za doprinos u odbrani radničkih prava.

Građanske inicijative su 10. decembra na platou ispred Filozofskog fakulteta organizovale skup na kom su dodeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su svojim zalaganjem doprineli očuvanju ljudskih prava.

Slučaj radnika iz Vijetnama ogolio je svu bedu ovog društvenog uređenja. Ovakav slučaj u kom su radnici stavljeni u robovski položaj nije jedinstven slučaj na svetu. Pružajući ruku radniku bez obzira na veru, naciju, rasu, pružamo ruku svakom čoveku koji se nalazi u istom društvenom položaju. Neprikosnovenost privatne svojine, otete države, kriminogene vladajuće strukture, eksploatacija čoveka i prirode jeste ono što čini globalni kapitalistički poredak. Bez obzira na to da li investicije dolaze sa istoka ili zapada, u kapitalizmu će profit uvek biti iznad ljudskih prava, javnog dobra i ekologije.

 

Beograd, 10.12. na platou ispred Filozofskog fakulteta, članovi ZSFa.

 

Radnici su nakon raspada Jugoslavije na svojim leđima osetili šta znači privatizacija. Uništene su im fabrike, oteta društvena imovina i njihovi životi svedeni su na preživljavanje. Borba za ljudska prava, u njih ubrajamo i radnička prava, počinje subverzivnim delovanjem protiv kapitalizma. Ukidanje društvene nejednakosti jedini je moguć put u ostvarivanje ljudskih prava.

 

Beograd, 10.12. Članovi ZSFa sa aktivistima koji su dobili zahvalnice

 

Zrenjaninski socijalni forum je svojim aktivnostima ukazivao na to da je solidarnost ključna reč. Ona dalje ne sme ostati na deklarativnom, već mora biti delatna. Ovom prilikom Zrenjaninski socijalni forum se zahvaljuje Građanskim inicijativama na odatom priznanju.

 

Želimo da iskoristimo priliku i ukažemo na značaj solidarnosti između organizacija i pojedinaca. Naši drugovi iz drugih organizacija i pojedinci, iz Subotice, Niša, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva i drugih mesta iz Srbije su važni u našoj borbi za demokratski socijalizam. Ovo priznanje delimo sa njima.

 

Subotica, 11.12. Članovi ZSFa sa drugovima iz Subotice, Novog Sada i Beograda.

Comments are closed.