ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Tribina: Žene u prostituciji

ZRENJANIN, u sredu 9. marta u 18 časova. Sala PETEFI,

Udruženja ROZA (Zrenjanin) predstavlja knjigu “Prostitucija u Srbiji“.
Reč je o istraživanju grupe “Štrajk” (S.T.R.I.K.E.- Novi Sad) sprovedeno pre dve godine u Novom Sadu.

Kada je početkom godine u skupštinsku proceduru ušao Zakon o javnom redu i miru koji sankcioniše žene u prostituciji knjiga je postala vrlo aktuelna tim pre što se iz rasprave u Skupštini videlo da narodni predstavnici, na žalost, ne znaju o čemu pričaju kada govore o prostituciji.

Knjiga “Prostitucija u Srbiji” je upravo urađena s namerom da uputi u kompleksnost ovog problema koji zemlje Evropske unije rešavaju na različite načine, prethodno ga razmatrajući sa raznih aspekata.

O složenosti  ovog problema dovoljno govori činjenica  da čak ni u evropskom feminističkom pokretu ne postoji jedinstven stav o tome da li je prostitucija posao kao i svaki drugi ili predstavlja kršenje ženskih ljudskih prava.

Činjenica je i da je prostitucija profitabilnija od trgovine narkoticima na globalnom nivou.

Možemo li onda zakonsko rešenje  smatrati ozbiljnim poslom Vlade i Skupštine Srbije kada je tako kompleksan problem regulisan u nekoliko članova Zakona o prekršajima javnog reda i mira i bez ikakve prethodne javne rasprave o tom problemu?

Šta je to što svaki ozbiljan zakonodavac mora imati na umu ako rešava pitanje prostitucije? Zašto je Nemačka pre 10 godina nazvana “bordelom Evrope”? Zašto u nordijskim zemljama zakonodavac ne kažnjava žene u prostituciji već isključivo muškarce i makroe? To su neka od pitanja na koje knjiga “Prostitucija u Srbiji” daje odgovore.

O tome,  ali i o iskustvima žena u prostituciji čije ispovesti su objavljene u knjizi kao i o rezultatima istraživanje govoriće autorke knjige koju će posetioci moći da dobiju.

Učesnice:
Gordana Stojaković, moderatorka, istraživačica ženskog pokreta (S.T.R.I.K.E.)
Jovanka Zlatković, urednica knjige “Prostitucija u Srbiji” ( S.T.R.I.KE.)
Vesna Đorđević, moderatorka tribine (ROZA)

Comments are closed.