ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Šta nam donosi Evropska Unija – Iskustvo Slovenije

Zrenjaninski socijalni forum organizuje tribinu “Šta nam donosi Evropska Unija – Iskustvo Slovenije”.

Građani Srbije potpuno pogrešno percipiraju Evropsku uniju, i iz tog razloga su nam značajna iskustva Slovenije.

Ova tribina bi trebala da da odgovore na pitanja:

Šta Srbiju čeka nakon Evropskih integracija?

Do kakvih trasformacija je u slovenačkom zdravstvu došlo posle članstva u Evropskoj uniji?

I kako izgleda sistem socijalne i zdravstvene zaštite u Sloveniji danas u odnosu na stanje koja je postojala u nekadašnjoj Jugoslaviji?

Na tribini će govoriti dr Dimitar Anakiev, lekar u Slovenačkom javnom zdravstvu i volonter u alternativnom zdravstvenom sistemu Slovenije koji se brine o ljudima bez socijalnog i zdravstenog osiguranja. Član je oba lekarska sindikata FIDES i PRAKTIKUM.
Nakon sticanja nezavisnosti Slovenije (1992), Dimitar se zajedno sa blizu 25.000 građana Slovenije izjašnjava kao “Jugosloven“, i od strane slovenačke demokratske vlasti bivaju zbrisani iz registra stalnog stanovništva čime su izgubili gotovo sva prava. Tada započinje svoj disidentski život i jedan je od osnivača organizacije “Izbrisani” i postaje nevidljiv zatvorenika slovenačke demokratije.
Tokom ovog perioda, on se bavi kulturno umetničkim radom, piše knjige i snima filmove sa socijalnim temama i ljudima sa društvene margine. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoja filmska ostvarenja. Osnivač je časopisa Jugoslovenske radničke tribine – “Novi Borac” koji uređuje međunarodna redakcija radničkih aktivista.

Tribina će se održati u četvrtak 03. Marta 2016. godine, u velikoj sali KUD-a “Petefi” – Zrenjanin, s početkom u 19 časova, a moderiraće Miroslav Samardžić, politikolog i član Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Comments are closed.