ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Sastanak građana o zrenjaninskoj kafileriji

Zrenjaninski socijalni forum organizuje 7. septembra u 19 sati sastanak građana o ekološkim i zdravstvenim posledicma koje nastaju zbog smarada iz kafilerije. Sastank će biti održan u klubu “Dositej” na “Lesnini”.

Uvodno izlaganje održaće Petar Ilić, bivši gradski inspektor za ekologiju.

Poziv za učestvovanje na sastanku upućen je i nadležnim gradskim funkcionerima.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine kada je počela sa radom u okviru RO Fabrika stočne hrane “Begej”, a u sastavu IPK “Servo Mihalj”. Fabrika se bavi preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti.

Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi “PREKON” što je skraćenica od prerada konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije “MATIJEVIĆ” .

Na zvaničnom sajtu “Prekona” piše da je ova fabrika od “velikog društvenog i ekološkog značaja za ceo region Vojvodine i Srbije.”

Nasuprot tome, građni koji žive u delu grada u kome se kafilerija nalazi tvrde da se iz nje prostire nesnosan smard, koji ne samo da zagorčava život građanima već može i da ugorizi njihovo zdravlje.

Iako stanvnici južnih delova grada godinama negoduju nadležni dražvni i organi gradskih vlasti do sada nisu ništa uradili da se ovaj problem reši.

ZSF saziva sastanak građana kao bi se oni neposredno uključili u rešavavnje ovog ozbiljnog ekološkog problema.

Comments are closed.