ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Sastanak građana o pijaćoj vodi

Zrenjaninski socijalni forum organizuje SASTANAK GRAĐANA O PROBLMU PIJAĆE VODE U ZRENJANINU. Uvodno izlganje održaće Miroslava Pudar, novinarka. Sastanak će biti održan u četvrtak, 5. septembar u 19 sati, u “Klubu Dositej” na Lesnini.

Poznato je da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog toga što ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode. Najveći problem je koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.


Izgradnja prostrojenja za prečišćavanje vode poverena je jednom privatnom “konzorcijumu” ali nju prate brojne kontroverze. Više stručnjaka za tehnologiju prerade vode izrazilo je sumnju da će to postrojenje biti u stanju da obezbedi dovoljne količine vode i kvalitet koji je porpisan Pravilnikom.


Na sastanku će najpre biti iznet istorijat problema i izgradnje prečistača, a potom će bti otvorena rasprava o tome kako građani mogu da se samorganizuju kako bi izvršili pritasak na gradsku vlast da ovaj ključni komunlni problem bude napokon rešen.


Sastanak se organizuje u okviru projekta “Građanski aktivizam u Zrenjaninu” koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Comments are closed.