ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Poziv na okrugli sto:

ŽENE, TRANZICIJA, DISKRIMINACIJA

SUBOTICA, četvrtak, 28 maj 2015.  u 18 časova

OTVORENI  UNIVERZITET,  Trg cara Jovana Nenada 15,  sala 213

Ulaz slobodan

Pozivamo vas na debatu  o diskriminaciji žena na radu i njihovim iskustvima u procesu tranzicije koju će otvoriti projekcija dokumentarnog filma “Obrani berači” u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma. Tema filma je rad nadničarki i  nadničara, kao vid diskriminacije posebno raširene u Vojvodini čije su žrtve u najvećoj meri žene.

Učesnice debate će razgovarati i o drugim oblicima diskriminacije kao i o korelaciji između procesa tranzicije, promenama u radnom zakonodavstvu i porastu diskriminacije na radu.

Debata bi trebalo da ponudi i odgovore na pitanja o mogućnostima samoorganizovanja žena u zaštiti svojih radnih prava, izlaznim strategijama iz sfere najamnih radnica i šansama za samozapošljavanje.

U završnom delu  biće pozvani posetioci da svedoče o svojim iskustvima diskriminacije na radu i uključe se u debatu o mogućim oblicima samoorganizovanja žena u cilju borbe protiv dikriminacije.

Učesnici/e

Milica Lupšor, radnica, režiserka dokumentarnog filma “Obrani berači”

Vesna Đorđević, radnica, aktivistkinja Zrenjaninskog socijalnog foruma

Moderatorka: Gordana Stojaković,  analitičarka i istraživačica ženskog pokreta

Okrugli sto zajednički organizuju udruženja: Solidarnost (Subotica), S.T.R.I.K.E. (Novi Sad)  i SKC Danilo Kiš (Ljubljana) u okviru projekta “Osnaživanje žena na tržštu rada” finansiranog od strane Ministarstva za spoljne poslove Republike Slovenije, Međunarodna razvojna saradnja.

Plakat za okrugli sto:

Comments are closed.