ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Projekcija dokumentarnog filma o IPK Servo Mihalj – Zrenjanin

Zrenjaninski socijalni forum organizuje u ponedeljak, 28. januara 2019. drugo prikazivanje dokumentarnog filma o Kombinatu Servo Mihalj i razgovor o temi Privreda u Zrenjaninu u socijalističkom periodu – O iskustvima života i rada u vremenu samoupravljanja.

Projekcija i razgovor će biti održani u Čitaonici (mala sala) zrenjaninske mesne zajednice Veljko Vlahović i Sonja Marinković na Bagljašu, u 19 sati. Razgovor će moderirati Branislav Markuš, aktivista ZSF-a.

Zrenjanin je nekad bio jedan od najznačajnijih industrijskih centara u SFRJ, sa moćnom prehrambenom, ali i metalnom i tekstilnom industrijom. U procesima liberalne tranzicije fabrike su gotovo u potpunosti uništene, a nova preduzeća se ne osnivaju onom brzinom kako su to protagonisti tranzicije najavili. Danas se nameće stav da je socijalistički model privrednog razvoja bio neefikasan, iako je u socijalsitičkom periodu grad doživeo svoj najveći privredni i kulturni uspon.

Uvod u razgovor biće premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Radničkog video kluba o Kombinatu Servo Mihalj.

ZSF poziva bivše radnike Kombinata da učestvuju u razgovoru povdom filma i da iznesu svoja sećanja na nekadašnji privredni gigant i samoupravni socijalsitički sistem.

Comments are closed.