ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Demonstracije na ruskom Dalekom istoku

Veliku pažnju zapadnih medija poslednjih nedelja izazivaju demonstracije u ruskom dalekoistočnom gradu Habarovsku. Nezadovoljstvo je izazvano  zbog toga što je 9 jula uhapšen pedesetogodišni guverner oblasti Sergej Furgal. On je član Liberalno demokratske partije Žirinovskog. Na izborima za oblasnog guvrnera  održanim septembra 2018. pobedio je sa 70 posto dobijenih glasova kandidata iz Putinove Jedinstvene Rusije. Decembra iste godine Putin je premestio sedište Dalekoistočne federalne jedinice u Vladivostok koji se nalazi oko šesto kilometara južnije. Septembra 2019. održani su izbori za Zakonodavnu dumu oblasti na kojoj je Liberalno demokratska partija ubedljivo pobedila. Grad je 6100 kilometara vazdušnom linijom udaljen od Moskve, a svega tridesetak kilometara od kineske granice. Kopeninin putem razdaljina je čak 8500 km. Većina stanovnika nikad nije ni bila u Moskvi. Skoro trećina birača u oblasti od 1,3 miliona stanovnika glasala je protiv Putinovih nedavnih ustavnih reformi dok je prosek u Rusiji bio oko 21 posto.

Demonstracije su počele 11. jula i od tada protestuje i po nekoliko desetina hiljada žitelja grada koji ima oko 600. 000 stanovnika.

Vratite nam Furgala/preuzeto sa https://www.foxnews.com/world/thousands-russia-protest-arrest-governor

Furgal je uhapšen zbog navodne umešanosti u ubistva dva biznismena koja su se dogodila pre petnaest godina. On negira optužbe.  Uhapšen je pred kamerama, u sred dana, što demonstranti ocenju kao moskovski despotizam i uvredu za birače. Posle hapšenja odmah je prebačen u Moskvu. Postavljen je novi privremeni guverner koji ne uživa podršku građana i koji nikad nije ni živeo u tom delu Rusije.  .

Zapadni mediji ocenjuju da su demonstracije uperene protiv politike Kremlja u regionu i protiv velikih pritisaka koje centralna vlast vrši nad lokalnim političarima. Na protestima se mogu čuti parole: „Sloboda za Furgala, „Ovo je naš region“, ali i „Dole Putin“ „Putin je lopov“ i sl. Jedan od zahteva je da se organizuje pravedno suđenje Furgalu u Habarovsku, a ne u Moskvi. Policija do sada nije intervenisala,mada je bilo sporadičnih hapšenja.

Poruka demonstranata/preuzeto sa https://www.dw.com/en/anti-kremlin-protests-in-khabarovsk-we-hate-moscow/a-54323185

Furgal  je veoma popularan među biračima. Posle preuzimanja dužnosti počeo je da primenjiuje novi politički stil, netipičan za Rusiju. Brinuo se o problemima običnih ljudi, prodao je guvernersku jahtu i popravio kvalitet obroka u školama. Uspešno je organizovao suzbijanje pandemije virusa korona i pružao podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima. Ponašao se kao političar sa demokratskim legitimitetom.

Prema izveštajima do protesta je došlo i zbog lošeg životnog standarda. Stanovnici su  nezadovoljni politikom Moskve prema Dalekom istoku. Oni vide kako kineski regioni napreduju i osećaju se geografski i ekonomski više povezani za susednim azijskim državama nego sa ostatkom Rusije. Veliko nazadovoljstvo izazvala je i zabrana upotrebe automobila sa desnim volanom koji se uvoze iz Japana i jeftiniji su od drugih..

Iako su i zapadni mediji verovatno pristrasni, nesumljivo je da u Rusiji postoje međuteritorijalne napetositi. Država je formalno organizovana kao federacija ali vlast je u praksi centralizovana. Sigurno je da postoje razlike u interesima između regiona u zemlji koja je i posle raspada SSSR-a velika kao kontinent. Spektakularni  ekonomski uspon Azije i premeštanje središta svetskog kapitalističkog sisitema u taj region može ugroziti i teritorijalnu koherentnost ruske države. Ruski Daleki istok u perspektivi može biti čvršće povezan sa tim ekonomski najdinamičnijim regionom u svetu nego sa Moskvom i evropskom Rusijom.

Putin je nesumnjivo autoritarni vladar, ali on neće moći večito da vlada na nedemokratski način. Stanovništvo Rusije je obrazovano i urbanizovano i, pre ili kasnije, počeće da  postavlja demokratske zahteve.

Ruski mediji o ovim događajima iscrpno ne izveštavaju. Malobrojni domaći analitičari koji daju  izjave za globalne medije smatraju da se protesti mogu raširiti i na druge dalekoistočne gradove gde takođe postoji slično nezadovoljstvo.

Demonstracije u Habarovsku su spontane i nemaju jasan politički  program. Takvi neorganizovani protesti u svetu obično su brzo prestajali.

Eventualno širenje protesta može imati uticaj i na pregovore o Kosovu. Rusija, naime, odlučnije brani teritorijalni integritet Srbije nego vlast u Beogradu. Ukoliko ona bude suočena sa unutrašnjim problemima to će umanjiti njen politički značaj na Balkanu.

Piše: Miroslav Samardžić

1.8.2020

Comments are closed.