ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Taoci smo Izbornog poltronizma

Vanredni izbori na svim nivoima su iznuđeni od strane Evropske unije. Oni smatraju da je trenutna politička situacija takva, da je vlast u Srbiji na zenitu svoje popularnosti među građanima, i da je sad pravi trenutak da se ostvare svi oni ciljevi koji se unazad deceniju nisu mogli iznuditi od prethodnih političkih struktura.

Koalicija na vlasti predvođena Srpskom Naprednom Strankom se nada da će nakon ovih izbora steći apsolutnu vlast kako bi  poslušno završile započete neoliberalne reforme.

Naime, po sredi je (žargonski rečeno) likvidacija srpske države. One političke strukture koje nakon izbora budu činile vlast u Srbiji, moraće da završe započete reforme koje podrazumevaju priznanje nezavisnosti Kosova, likvidaciju Republike Srpske, primanje na hiljade izbeglica, uništavanje slobodnih medija, sindikata i svih onih koji se protive Evropskim integracijama.

Pri tome cilj ekonomske politike i neoliberalnih reformi nije da se obezbedi privredni oporavak Srbije – kako se to predstavlja gromoglasno ovdašnjoj javnosti, već da se obezbede povoljni uslovi za delovanje stranih kompanija. To predviđa visoka nezaposlenost, jer samo tako strani ulagači u srpsku privredu mogu imati jeftinu i poslušnu radnu snagu.

Dok se na ovaj način briše identitet jedne države na Balkanu, “desnica” sve više jača na temeljima socijalnog nezadovoljstva građana, što nije svojstvena ovom opozicionom bloku već “levo” orjentisanim političkim pokretima koje pak sve više naginju neoliberalnim idejama – što bi se narodski reklo: “jebe lud zbunjenog”.

Opozicione političke stranke su svesne da ne mogu poraziti Vučića na vanrednim parlamentarnim izborima pa se i ne trude da svoj politički program zasnivaju na realnoj alternativi koja bi stala na put zahuktaloj Evropskoj integraciji.

Svaki slabiji, Vučićev rezultat (ispod 45%) opoziciji će dati više prostora za postizbornu koaliciju sa SNS-om. Za opoziciju tu tek počinju pravi izbori, jer će se nadmetanje stranaka sa glasačkih kutija preneti na teren poltronskog dodvoravanja iako su svi svesni da su u “Cara Trojana” kozije uši ali će se zarad pozicije u vlasti zaboraviti sva predizborna obećanja, uvrede i laži.

Comments are closed.