ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Borba protiv siromaštva

Srbija je prolaskom kroz tranzicione promene i sprovođenjem merama štednje pogođena velikom krizom u kojoj četvrtina stanovništva živi u siromaštvu bez ikakve primanja, dok trećina građana živi na samom rubu egzistencije.

Sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece – 35,4 odsto.

“Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000”, navodi se u saopštenju.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva je 17. oktobar, a obeležava se od 1987. godine. Proglasile su ga Ujedinjene nacije kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Podaci govore da je u Srbiji od 2008. do prošle godine zabeležen rast broja siromašnih. Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, skoro svaki četvrti čovek u Srbiji je na ivici siromaštva.

Comments are closed.