ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Vineksova laguna bljuje otrov bez prestanka, svakog dana

Danas se smrad iz Vineksa osetio u školskom dvorištu. Dolazi lepo vreme, a time i naše muke će biti daleko veće.

Naravno, naša svest o tragediji koja je u toku ostala je ista. Kao po pravilu, ne umemo, ne možemo, ne smemo, ili nas baš briga za budućnost i tešku i zlu sudbinu našeg sela.


Kakvi smo to ljudi, kada nismo u stanju da stanemo u odbranu svog mesta i sela u kojem bi trebalo sutra da odrastaju nove generacije? Ili smo, možda, već toliko klonuli duhom da unapred verujemo da je svaki otpor jalov i beskoristan? Nada,m se da nije tako, jer ako bi to bila istina, tada je naša kolektivna svest na nižem stepenu nego što je to svest divljeg životinjskog krda. I životinje se brinu i trude se da naparave što bolji ambijent za odrastanje njihovih mladunčadi.


Pogledajmo ove slike: crevo je ubačeno u lagunu, pa se onda tako otrovna otpadna tečnost izliva direktno u zemljište oko pogona destilerije. Čak je i direktor naše zadruge dozvolio da se taj otrov izliva u zadružne njive. Neshvatljivo! Suludo!


Nema nikakvog odvoženja otpada iz Vineksa. To je bila samo šarena laža za naivne. Opet, gazda Vineksa nema problema da nastavi da nas truje kako mu je volja. To što nas on truje, nije za čuđenje, jer njega samo profit zanima: takvima su oči brojčanik! Ali nije jasno da mi mirno glledamo kako nas Vineks nemilosrdno poliva, zaliva i podliva otrovom.


Ovaj naš muški svet nije ni za šta (sebe ne isključujem). Spremni smo samo da pričamo, da se busamo u prsa u društvu, posebno ako još popijemo koju, a za smislenu, hrabru i odlučnu akciju mi nemamo ono što svaki muškarac treba da ima. Nažalost!


Mi smo BRUKA za ovaj ženski deo sveta (koji pokazuje više smelosti od nas), a posebno smo bruka za decu koja nas ovde, ovakve jadne, zgurene, ponižene i zgažene, posmatraju, dok pokušavaju da odrastu i sutra budu dostojansveni i hrabri ljudi. Nadam se da će ona (naša deca) u tome usppeti, a nas će se onda sećati s nelagodom i stidom što od ovakvog kukavnog soja potiču!


Preuzeto sa FB stranice
Lukićevo – Srbija – prošlost i budućnost
Link: https://www.facebook.com/skola.lukicevo/

Comments are closed.