ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Kako se danas živi u rodnom selu Uroša Predića

Orlovat je selo na desnoj obali Tamiša, dvadesetak kilometara udaljeno od Zrenjanina. Široj javnosti najpoznatije je po tome što je u njemu rođen veliki srpski slikar Uroš Predić, koji je i sahranjen na seoskom groblju. Na poslednjem popisu u naselju je živilo 1516 stanovnika. Kao i u većini drugih banatskih sela, sad ih je znatno manje.

 

Nekada je Orlovat bio važna železnička raskrsnica, kod njega se račvaju pruge za Beograd i Novi Sad. Selo i danas ima dve železničke stanice, samo što putnički vozovi više ne saobraćaju.

 

Meštani su se uglavnom nekad bavili poljoprivredom, ali, kako se od malog poseda više ne može živeti, u selu danas ima samo desetak krupnijih ratara. Jedno vreme počelo je da se razvija vinogradarstvo, ali i ono se gasi, najviše zbog bolesti koje napadaju vinovu lozu.

 

Lokalna škola smeštena je u staroj zgradi, sa predškolskom ustanovom ima oko sto đaka. Ambulanta i apoteka rade nekoliko dana u nedelji, a mesna kancelarija samo  jednom nedeljno. U selu postoje dve veće i jedna manja prodavnica.

 

Orlovaćani se žale na slabo organizovan javni prevoz. Veliki problem im predstavlja što je most preko Tamiša već dugo zatvoren za drumski saobraćaj, pa su meštani okolnih sela zbog toga organizovali blokadu železničkog teretnog saobraćaja, koji se i dalje odvija preko istog tog mosta.

 

Selo ima vodovod i moderan vodotoranj, ali nema kanalizaciju. Kao i u drugim selima, to je najveći komunalni problem. Meštani tvrde da bar osamdeset domaćinstava ima septičke jame koje su iskopane na ulici, ispred kuća. Zbog velikog broja septičkih jama zagađene su seoski bunari iz kojih su nekad meštani pili vodu. Projekat za kanalizaciju je izrađen pred desetak godine, ali nikad nije ni počela njena izgradnja. JKP „Gradska čistoća“ utorkom organizuje iznošenje  smeća, a meštani su zadovoljni tom komunalnom uslugom.

 

U Orlovatu ima veliki broj trošnih starih kuća. Neke otkupljuju  ljudi sa strane,  mahom iz Beograda, koji ih uglavnom koriste kao vikendice kad idu u ribolov.

 

Skoro sve ulice su asfaltirane, a javna rasveta je solidna, tvrde meštani. Iako je plinska distributivna mreža u selu izgrađena, a postoji i cevovod do Orlovata, meštani još uvek nisu priključeni. Svojevremeno je izrađena i strategija razvoja sela, ali je vremenom zaboravljena.

 

Najbliža policijska stanica nalazi se u Botošu, a meštani tvrde da imaju problema sa narkomanijom. U selu više ne postoji nijedan sportski klub, na fudbalskom igralištu danas se napasa stoka. Postoji aktivno kulturno umetničko društvo čiji članovi su đaci iz lokalne škole. Do pre nekoliko godina izdavan je časopis Novi orao. Aktivno je nekoliko udruženja.

 

Orlovat, kao i većina drugih banatskih sela, poslednjih decenija propada. Uvođenje kapitalizama u poljoprivredu nije bilo praćeno državnim programima koji bi omogućili opstanak ruralnih sredina. Nagla društvne promena deklsirala je sela, koja više ne intersuju nikoga, ni vlast, ni opoziciju, ni medije.

 

Tekst je napisan u okviru projekta Strategija razvoja komunalnih delatnosti u Gradu Zrenjaninu

Naslovna fotografija: Međo Zoran

Comments are closed.