ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Stanovnici Srednjeg Banata plaćaju porez, a infrastruktura se gradi za potrebe Linglonga

Zrenjaninsko JKP “Vodovod i kanalizacija” saopštilo je da su uspešno završeni radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2, a u toku su radovi na izgradnji kišne kanalizacije. Na ovoj lokaciji gradi se gigantska fabrika guma kompanije Linglong iz Kine. Sredstva u iznosu od 448,2 miliona dinara obezbedila je vlada Republike Srbije.

 

Teritoriju jedince lokalne samouprave, pored grada Zrenjanina, čine i dvadeset tri naseljena mesta, od kojih samo sedam ima kanalizaciju ili je ona u izgradnji. U selima živi oko četrdeset hiljada stanovnika.

 

Tokom decembra u dva navrata stanovnici srednjobanatskih sela

Tomaševca, Udzina, Botoša i Orlovata blokirali su most preko Tamiša. Na ovom mostu drumski saobraćaj zabranjen je od marta 2020. zbog rekonstrukcije, ali njime i dalje saobraćaju vozovi. Oko 20.000 stanovnika okolnih sela zbog toga je odsečeno od sveta. Pa ipak, republički i drugi nivoi vlasti nisu se angažovali na rešavanju ovog problema jer su im prioritet potrebe Linlonga.

 

Ovi podaci, mnogo više nego planski dokumenti, pokazuje  kako je primarni cilj izgradnja infrastrukture koja je neophodna privatnim kompanijama, mahom stranim, a ne domaćem stnovništu. Žitelji srednjobanatskih sela uredno plaćaju porez i pune republički i gradski budžet, a taj novac potom se opredeljuje za potrebe kineske kompanije Linglong.

 

Ovih dana učesnicima nedavnih blokada puteva u Zrenjaninu stižu prekršajne prijave zbog ometanja saobraćaja. Nije poznato da li su iste prijave podnete i protiv menadžera Linglonga ( ili drugih kineskih kompanija koje su angažovane na gradilištu), a koji su ometali rad novonara i nasilnički se ponašali u saobraćaju. Postavlja se pitanje da li se zakoni jednako primenju na sve, ili su državljani Republike Srbije u nepovoljnijem položaju u odnosu na državljane NR Kine. Podsećamo na Član 21 Ustava:

 

“Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki.

 

Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

 

Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.”

 

Od 2019. U Beogradu, Novom Sadu i Smederevu postoje zajedničke patrole naše i kineske policije. Ondašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su one osnovane kako bi se olakšala komunikacija sa sve većim brojem kineskih turista koji dolaze u našu zemlju. Ambasadorka NR Kine u Beogradu Čen Bo naglasila je da će ove patrole obilaziti i kineska preduzeća i institucije. (https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3664944/kineski-policajci-u-patroli-sa-srpskim.html )

 

Zahtevamo od nadležnih organa da javnost obaveste da li ovake mešovite patrole postoje i u Zrenjaninu, da li one postupaju u skladu sa domaćim propsima i da li su objekti njihove operativne obrade i državljani Republike Srbije. Posebno je zanimljivo da li kineski policajci imaju pristup kineskom sistemu elektronskog  nadzora postavljenog u Srbiji.

 

Ističemo da su strani investitori u Srbiju dobordošli ukoliko ulažu svoj novac,  pridržavaju se naših zakona, ekoloških standarda i ukoliko zapošljavaju naše ljude. Stvari stoje sasvim drukčije. Strane kompanije dobijaju velike subvencije od naše države, zahtevaju snižavanje radnih prava, zagađuju životnu sredinu i, u veliko meri, zapošljavaju strane radnike. Zbog trošenja znatnih budžetskih sredstava za potrebe stranog kapitala domaće stanovništvo ostaje bez neophodne komunlane infrstrukture.

Comments are closed.