ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

„Čiji su sindikati?“

Na pitanje koje je ujedno bilo i naziv tribine, „Čiji su sindikati?“, odgovore su pokušali da daju Srđan Dimitrijević ispred Evropskog Pokreta u Srbiji, Uroš Milivojević, sindikalni poverenik „Nezavisnost Nice Foods Restorani“ i sociolog Đokica Jovanović. Tribina je održana u Leskovcu 12.10. u Regionalnoj privrednoj komori u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma podržano od strane Ulof Palme Centra iz Beograda. Moderator tribine je Branislav Markuš ispred ZSFa.

Pre početka tribine prisutni su pogledali film Nevidljivi u produkciji Radničkog video kluba Zrenjaninskog socijalnog foruma. Desetominutni film prati četiri priče. Prva je priča Duška, simpatizera naše organizacije, koji živi od skupljanja sekundarnih sirovina i drugih fizičkih poslova. Druga priča je priča žene koja je nakon devedesetih ostala bez stalnog zaposlenja i sada radni na nadnicu kao kučna pomoćnica. Za njom sledi priča žene koja radi preko Omladinske u nadnici na njivi i film se završava slučajem 500 Vijetnamaca koji su obespravljeni radili na gradilištu fabrike Ling Long kod Zrenjanina. Zajedničko za sve ove priče jeste to da su ovi ljudi nevidljivi za zakone, nevidljivi za institucije i suštinski bez mogučnosti da se sindikalizuju. To je bio uvod da Uroš Milivojević podeli svoje iskustvo u tome kako uspeva da organizuje radnike u uslužnom sektoru, dakle radnike u restoranima brze hrane, posebno ako uzmemo u obzir da većina radnika radni preko Omladinske organizacije, veoma često se menjaju radnici i potrebno je mnogo napora da bi se ohrabrili da uopšte potraže svoja prava i da se pre svega organizuju.

Profesor Đokica Jovanović ukazao je na karakteristike kapitalizma i kako se protiv njega danas sve može i mora boriti, a da je sindikalizam jedan od ključnih načina. Posebnu važnost zauzima politička borba sindikata, bez koje, smatra on, nema većih pomaka već samo trgovina sa vlastima.

Ukoliko ste poverenik sindikata, radnik ili samo zainteresovani za sindikalno organizovanje i želite da uzmete učešća u našim skupovima možete nas kontaktirati putem mail adrese zsf023@gmail.com ili putem naše Facebook stranice.

Snimak tribine možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=yjXuZpVXHd0&ab_channel=ZrenjaninskiSocijalniForum

Comments are closed.