ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Antikapitalistički skup u Zrenjaninu

Zrenjaninski socjalni forum organizovao je danas u Zrenjaninu protestni skup levičarskih organizacija iz cele Srbije povodom Međunarodnog praznika rada. Program je počeo nastupom horskog i instrumentalnog sastava Horkestar, potom je prikazan film “Obrani berači” koji govori o tome kako su žene primorane da rade preko studenskih zadruga, jer poslodavci ne žele da ih prijave. Na kraju skupa održana je tribina o neposrednim zadacima levice u Srbiji.

U proglasu koji je potpisalo dvadeset organizacija ističe se da su radničaka prava danas u Srbiji na najnižem nivou u poslednjih sedamdeset godina. Levičari okupljni u Zrenjaninu smatraju da je privatizacija provereni recept za uništavanje preduzeća te da se aktuelna Vlada Srbije mora sprečiti da nastavi sa ovakvim kastrofalnim konceptom ekonomske politike. Neophodno je raskidanje aranžmana sa MMF poništavanje dosadašnjih privatizacija, zaustavljanje otpuštanja u javnom sektoru i daljeg uništavanje zdravstvenog i obrazovanog sistema, kulture i socijalnih institucija. Plate i penzije moraju biti vraćene na raniji nivo.

Sa skupa je upućen poziv svima koji su stradali i osiromašili tokom poslednjih dvadeset pet godina da se priljuče Levom samitu Srbije koji okuplja različite levičarske i antikapitalističke grupe.

Comments are closed.