ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

I radnike ubijaju, zar ne?

Udruženje Pokret slobodnih stanara iz Niša organizuje tribinu I radnike ubijaju, zar ne?

Tribina će se oržati 30. Jula, 2018. godine u 18:00 časova u Mesnoj zajednici “Božidar Adžija”, u ulici Bulevar Nemanjića broj 26 u Nišu.

Na tribini će govoriti Branislav Markuš iz zrenjaninskog socijalnog foruma i Đokica Jovanović iz Udruženja pokreta slobodnih stanara iz Niša.

Naslov tribine je parafraza naslova čuvenog filma Sidnija Polaka i radnike ubijaju zar na? Naslov filma je aluzija na ubijanje bolesnog ili sakatog konja – na ubistvo iz milosrđa.

U kalifornijskom gradiću se održava plesni maraton, na kom će par koji poslednji ostane na plesnom podijumu biti nagrađen sa 1.500 dolara. Igra je vrlo surova, traje nekoliko, meseci. Takmičari svakoga dana imaju po deset minuta pauze za jelo, tuširanje, odmor i odlazak u toalet, a mogu da spavaju jedino jedan drugom u naručju dok traje ples. Glorija je mlada, ogorčena devojka, koja je odlučila da osvoji nagradu. Ali takmičenje postaje sve okrutnije i ona se pita da li nagrada vredi toliko muke. Poražena, gubi volju za životom i moli svog partnera da je ubije i oslobodi je tegobnog življenja.

Ovim uvodom želimo da ukažemo na bezizlazan položaj radništva i svih koji žive od svog rada u Srbiji. Da ukažemo na to, da radništvo nestaje i da se ogromni slojevi društva pretvaraju u novu klasu – u prekarijat.

Povodi za razgovor su uništavanje i poslednjih preduzeća u kojima su radnici imali bar minimalnu socijalnu sigurnost (Azotara, Goša…). Povodi su samoubistva, samosakaćenja štrajkovi glađu… radnika kojima je država namenila životnu bezizlanost – kaže se u saopštenju Udruženja pokreta slobodnih stanara.

Comments are closed.